2009-08-21

Fantastic Four (1994)


2005. Filmen "Fantastiska Fyran" förevisades; fler följde. Budgeten låg enligt uppgift på $100 miljoner.

Denna bloggpost handlar inte om den filmen.


Den handlar om dess bortglömda föregångare från 1994. Kostymer, maskering och - gusigförbarme - specialeffekter må se ut som någon klassisk omgång av Star Trek, men är från året efter Jurassic Park. Budgeten för denna film låg enligt uppgift på $1,5 miljoner - det är väl som en Jönsson-liga, ungefär. Bara för att jämföra.Om ni aldrig hört talas om denna film är det faktiskt så det var tänkt. Grejen var att filmbolaget (som även producerat denna och, mirabile dictu, denna) fått rätt av Marvel, som ägde varumärket Fantastic Four, att göra film om dem, men rättigheten var inte given på obegränsad tid. 1992 började tiden rinna ut; tydligen var kraven ställda så, att de antingen fick påbörja en film detta år, eller förlora rätten att göra filmer om gänget. (Det kan nämnas att Marvel dittills inte haft någon större lycka med sina filmatiseringar.)

Hade man pengar till en ordentlig produktion? Nej. Vad gör man då? Pantar burkar och gör en film ändå. Som absolut inte är tänkt att visas upp för världen, utan vars enda syfte är att uppfylla de krav som ställs i någon klausul, så att man så småningom kan göra en riktig film.

Inte för att jag vet hur filmrättigheter delas ut, eller vilka krav som gäller för att man skall få behålla dem. Men tydligen är tidsbegränsningar som den nämnda tillräckligt vanliga för att företeelser som Fantastic Four (1994) skall få ett eget namn: Ashcan copy. En slask-produktion, enbart gjord av juridiska skäl.

Det tråkigaste var väl att ingen som medverkade i produktionen - manusförfattare, regissör, skådespelare ... - fick reda på hur det låg till förrän efteråt.


The Fantastic Four-Gotten

5 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Jag hoppas det inte innebar, att någon inte fick betalt för sitt jobb!

Anonym sa...

Big Ben är sig mer lik. Åtminstone.
/Sape

Hexmaster sa...

Betalt fick de: "The cast and crew did the film for low salaries after being told that if it did not get released to theaters, it would be used as the pilot for a potential television series."
- Wikipedia

Simon Lindholm sa...

Samma typ av arrangemang lär ha legat bakom det cinematografiska mästervärket som är den senaste Hellraiser-filmen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hellraiser:_Revelations

Per Edman sa...

En liknande historia, alldeles nyligen: http://arstechnica.com/the-multiverse/2015/02/you-probably-missed-the-terrible-wheel-of-time-tv-series-pilot-on-monday/