2008-11-09

Risk för fel om Kristallnatten

För 70 år sedan inträffade Kristallnatten; mellan den 9 och 10 november 1938.

Med anledning av detta skriver Anne Swärd i Sydsvenska Dagbladet om händelserna med utgångspunkt från judarna i Polen:

Det känns spöklikt att besöka platsen [Wroclaw] där en gång den imponerande synagogan stod - religiös hemvist för stadens mer liberala judar och en av de största synagogorna i Europa vid denna tid. Allt som finns kvar nu är fotografierna av byggnaden som under kristallnatten stacks i brand av nazisterna och nästa dag sprängdes. Den tog sju år att bygga, och bara en natt att förstöra.

Problemet? - Att hon senare i artikeln blandar ihop [eller: skriver så att man kan blanda ihop] Kristallnatten 1938 med upproret i Warszawas getto i maj 1943. Det var då som den stora synagogan i Warszawa sprängdes, för att bara nämna en händelse bland otaliga. 1938 ingick Wroclaw i Tyskland med namnet Breslau, men Warszawa gjorde det inte.

Bonus: Varför inträffade pogromerna just denna natt? De "skott i Sarajevo" som nazisterna kunde skylla på var att Ernst vom Rath, en tjänsteman på tyska ambassaden i Paris, två dagar tidigare mördats av den judiske 17-åringen Herschel Grynszpan. Att den 9 november var prick 15 år efter den misslyckade ölkällarkuppen i München torde rimligtvis ha bidragit - de var mycket för årsdagar. Så det är inte att undra på, att "spontana demonstrationer" plötsligt inträffade mitt i natten över hela riket.


Anne Swärd: När frånvaron talar, Sydsvenskan den 8 november 20008
Wikipedia (eng.): Kristallnacht; Warsaw Ghetto Uprising

9 kommentarer:

Anonym sa...

Den största lögnen står Aftonbladet(s rubriksättare) för när de (han/hon) kallar Kristallnatten för "Startskottet för judeförföljelsen". Judar hade givetvis blivit förföljda i sekler redan då, vilket också framgår i artikeln. Rubriker är konstiga.

Hexmaster sa...

Få se -

Rubrik 1 (på första sidan): "Startskottet för judeförföljelsen"

Rubrik 2 (vid artikeln): "Förintelsens startpunkt 1938"

Ingress: "Kristallnatten för 70 år sedan brukar betecknas som kulmen på nazisternas judeförföljelser före Förintelsen. Men den var också dennas ideologiska startpunkt."

Vad händer här egentligen - är det så att man likställer begreppen "judeförföljelse" och "Förintelsen"? Vilka naturligtvis hänger ihop, men ekvivalenta är de inte.

Detta är avgjort fel ämne att blanda ihop begreppen i.

Hexmaster sa...

Not: att anklaga AB:s rubriksättare för "lögn" skulle jag inte göra, utifrån Hanlons rakkniv: "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity." - Eller åtminstone "okunnighet".

F.ö. är artikeln från TT, den har publicerats lite varstans, men ingen verkar ha misslyckats bättre än AB. (Om Expressen skriver något alls så hittar jag det inte.)

Anonym sa...

För ordningens skull: jag blandar ingalunda samman Kristallnatten med händelserna i Warszawa 1943. Texten tar sin utgångspunkt i 1400-talets Breslau och slutar i ett sönderbombat Warszawa mot krigsslutet. VH, Anne.

Hexmaster sa...

OK - bra. Tack för klargörandet. Men kan du hålla med om att en oinsatt läsare lätt blandar ihop händelserna?

F.ö. var SS-befälet du nämner Jürgen Stroop. Citatet lär återges (på tyska?) av Moczarski.

Anonym sa...

"Hexmaster", självklart skulle man vilja gardera sig från att bli missförstådd (utan att för den skull peppra sin text med alltför många årtal). Det är viktigt att rätt blir rätt, det håller jag definitivt med dig om. Din rubrik "Fel om Kristallnatten" skulle kanske därför ses över? Vänligen, Anne:)

Hexmaster sa...

Rubriken är justerad. :-)

Anonym sa...

Är tredje stycket (som börjar "Det känns spöklikt ...") ett citat från artikeln? Och stämmer det att synagogan sprängdes 1943? I så fall blir det ju solklart fel hur man än vrider och vänder på det. Eller fanns det en annan synagoga som sprängdes 1938?

Hexmaster sa...

Citatet syftar på en synagoga i Wroclaw, förstörd (bland många andra) 1938. Mot slutet av artikeln nämns Stora Synagogan i Warszawa, förstörd 1943. Tidsförflyttningen är lätt att missa.

Tidigare stod det dessutom "Warszawa" i ingressen. Då är det inte svårt att läsa fel.