2008-11-04

Kass retorik

He needs to do something about those skinny legs ... make him do some squats [knäböjningar].
- Guvernör Schwarzenegger om senator Obama


1921 blev Franklin D. Roosevelt förlamad i benen efter en sjukdom. Han lyckades icke desto mindre dölja detta märkvärdigt väl - idag hade det inte gått. Det finns helt få bilder på honom i rullstol, här är en från 1941.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Av alla överdrifter och påhopp i den amerikanska presidentvalkampanjen väljer du denna enda!? Visst kan man granska presidentvalet, men bara ett uttalande?

Dessutom tror jag du formulerar dig fel. Retoriskt sett kan det vara ett bra uttalande. Smutskastning kan vara effektivt. Obama bemötte det dock skickligt och tog lätt hem vinsten - han är ju den störste retoriken i detta val. Det betydde dock inte att The Governator med nödvändighet gjorde retoriskt fel. Det är jag inte kompetent att bedöma.

Egentligen tror jag du menar att han har fel i sak. Även en som bara är skinn och ben kan ju vara en god president, men han kopplade det inte till att vara president. Han var bara allmänt nervärderande i en kampanj där han bedömde att smutskastning skulle vara effektiv (vilket jag tror alla är överens om att den är om man gör det rätt).

Sakligt fel och god retorik är ibland förenligt. Så sakligt fel är inte detsamma som dålig retorik. Vill du ha en bedömning av hur retoriskt bra frasen var så kanske du kan skicka ett e-brev till den nyutnämnde professorn i retorik i Lund. Han kanske skulle tycka det var kul att svara på.

Hexmaster sa...

"Av alla överdrifter och påhopp i den amerikanska presidentvalkampanjen väljer du denna enda!?"
- Som synes.

"Visst kan man granska presidentvalet, men bara ett uttalande?"
- Som hobby-bloggare skäms jag inte för att vara anspråkslös. Hade gärna tagit upp en motsvarande dumhet från andra sidan (klädkonton?) men inte snubblat över någon jag funnit lika tacksam.

"Dessutom tror jag du formulerar dig fel. [...]"
- OK, "kasst argument" hade nog varit bättre.

Betr. Lunda-professuren i retorik visste jag inte ens att den fanns - kollar - ah, första gången på 200 år minsann. Det är ju historiskt.

Sydsvenskan: Ny professor har talets gåva

Tore Kullgren sa...

Jag har svårt att tänka mig att världens mest välpumpade guvernör allvarligt skulle tro att den politiska kompetensen skulle sitta i benmusklerna. Hans utalande bör snarast värderas av en humorexpert än en retoriker.

Polion som invalidiserade Roosevelt är idag utrotad i västvärlden, så Obama lär knappast hamna i samma "sits".

Men det är en intressant fråga huruvida en offentlig person har någon som helst möjlighet att dölja ett funktionshinder i Youtube-åldern.