2007-12-07

"Sagan om ringen" har blivit bok också

- På gång-sidan på vk.se 2003. Den här bylinen hade ingen missat. 

 - På gång-sidan i pappersupplagan av Västerbottens-Kuriren. Med redaktör Sjöström, som inte skrivit texten under.

Den där texten skrevs av Andreas Sundgren. Strax därefter fick han ta emot mängder med ilskna eller direkt hatiska mail, det skrevs på bloggar & forum över hela landet (liksom även utrikes), med mera.

Jag passerade ett pocketställ på en flygplats nyligen och noterade hur fort det hade gått att göra bok av Sagan om ringen. Fascinerande hur man med absolut nödvändighet ska pressa varenda kommersiell droppe ur ett konstverk.
Det hela var, naturligtvis, på skoj. Vad som däremot är fascinerande på riktigt är hur massor av folk inte insåg detta, utan trodde att här var en närmast kriminellt obildad person. Eftersom det onekligen finns gott om sådana så låg kanske just det skämtet tillräckligt nära verkligheten för att uppfattas som verklighet – ett osant påstående som man utgår ifrån är sant. Om det känns igen.

Att Sundgrens avslutning uppenbarligen inte påverkat reaktionerna det minsta indikerar att folk är närmast kriminellt dåliga på att läsa såväl innantill som mellan raderna som till slutet:
Jag bävar inför dagen då förlagsindustrin sätter klorna i min absoluta favoritfilm Jesus Christ Superstar.

Till yttermera visso har den inscannade version (ovan) av texten valsat omkring på nätet. Där finns inte slutet med, utan bara den pikanta inledningen, samt namn och foto – men inte på Sundgren, utan avdelningens redaktör, Erica Sjöström. Vilket ledde till att hon fick ta emot mängder med ilskna eller direkt hatiska mail, osv.

- Jag har känt mig både hotad och förföljd. Det har varit en jobbig tid, säger Erica Sjöström.

- Hans satir om Ringen fick fansen att rasa, Aftonbladet 28 oktober 2003

Så: Faktoider & källkritik är inte bara på skoj.

Bonus: Den första artikeln finns inte längre på vk.se. Men på archive.org och här:

Jag passerade ett pocketställ på en flygplats nyligen och noterade hur fort det hade gått att göra bok av Sagan om ringen. Fascinerande hur man med absolut nödvändighet ska pressa varenda kommersiell droppe ur ett konstverk.

Så fort någon filmskapare har ansträngt sig till det yttersta för att skapa en verkligt klassisk filmupplevelse så kommer naturligtvis någon gamig, lite mindre begåvad, författare och ska tjäna pengar i kölvattnet på succén.

Det räcker inte med att bara skriva en bok på en redan befintlig film. Nejdå, det ska vara uppföljare också. Sagen om ringen har, om Ni inte redan märkt det, plötsligt blivit tre delar. Det påstås till och med på en del håll att de två uppföljarna kom ut före det att filmen hade haft premiär. Höjden av fräckhet! För att inte tala om den där Harry Potter. Inte var filmen så himla bra att man genast måste press ur sig fyra fem böcker på samma tema?

Jag har hört att de har hela team av själlösa författare som skriver uppföljarna på löpande band. Det är väl därför som de har så konstiga namn. FÖr att det är påhittade menar jag.

Vilken seriös författare skulle annars kalla sig något så krångligt som J.R.R. Tolkien? De flesta riktiga författare har ju ganska vanliga svenska namn. Ekman, Enquist, Lindgren.

Nä, mig lurar Ni fan inte.

Det vore ju skönt om det där litterära uppföljarfenomenet hade begränsat sig till böcker och författare, men icke. Nu ska filmklassiker som Rome och Julia och Hamlet göras om till pjäser i händerna på den hänsynslösa, penningtörstande teaterindustrin.

Sålunda är ingenting heligt längre. Kommersiella krafter skyr inga som helst medel i sin exploatering av konst som handelsvara. Jag bävar inför dagen då förlagsindustrin sätter klorna i min absoluta favoritfilm Jesus Christ Superstar. Ärligt talat, när läste Du senaste en bok som var bättre än filmen som den baseras på? 

Bonusbonus: Sundgren skrev en annan text om Sagan om ringen, en ännu mer uppenbar fälla som inte uppmärksammats – Sagan om ringen blir film [arkiverad]:

Till min förfäran upptäckte jag häromdagen att den fantastiska trilogin om härskarringen Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien ska bli film. […] Ville bara kolla om Du var med. Det är inte alla som är det. En del läser inte hela krönikan. Bara rubriken. För om Du var en sån som bara läste rubriken och var ett hängivet Tolkien-fan så skulle Du kanske få för dig att sätta dig framför PC:n, öppna en joltcola och skicka korkade och oförskämda mail till mig under ditt Tolkiensällskapalterego (Nej Torsten, Du ÄR inte en hob med uppdrag från en mysig trollkarl med toppig hatt att rädda J.R.R Tolkiens ära.) för att Du trodde att jag inte hade fattat ett skit.Det är okej, Du är förlåten. Det är sådär man säljer lösnummer. En rubrik i fetstil (SAGAN OM RINGEN BLIR BOK) och ett par rader text mellan rubrik och artikel (kallad dårrad på tidningsspråk tror jag) som sammanfattar artikelns innehåll för dem som inte vill eller kan tillgodogöra hela texten.

 

Uppdaterat: Texten ovan skrevs alltså i december 2007. Nu är vi inne i januari 2012 och skrönan löper ännu ett varv på nätet, givetvis inklusive Facebook och Twitter: Sagan om skrönans återkomst.

Uppdaterat: Skrönan cirkulerar då och då, med några års mellanrum. Jag gissar att den kommer att fortsätta med det så länge som böckerna och filmen är i levande minne.


13 kommentarer:

Tore Kullgren sa...

Vissa tolkienfans är verkligen fanatiska... reaktionerna är inte helt olika muhammedhistorierna.

Anonym sa...

Synd bara så var en tjej i hallands tidningen några år innan han med en sådan artikel.

Anonym sa...

Seriöst, nej, det fascinerande är att jag faktiskt hört personer säga detta på riktigt allvar.

Hur de såg fram emot att läsa boken (var en nyutgåva) när den väl kom i affärerna.

När man sedan berättade för dem att boken inte direkt är ny, och blev trodd först när man kunde visa att den gick att köpa på Amazonas så var det inte längre lika kul och de började förstå varför man var lite upprörd över deras approach till böcker och film eller kultur i allmänhet.

Vill en kolumnist provocera med ett inlägg så får man också acceptera de reaktioner som provokationen medför. I detta fallet, trakasserier av personal i tidningen. Deras okunskap i ämnet lyser brutalt igenom, men så är det också en kulturredaktion. Någon vidare bra koll på verkligheten har en sådan aldrig.

Hexmaster sa...

Folk som gör tidningar är väl om några medvetna om att de har slarviga läsare... Och reaktioner är ju bra, men rena trakasserier inte. Där håller jag inte med dig.

Och vad var det där sista? Är det "kulturredaktionen" (om det nu var det, men du verkar veta) som gjort fel i alla fall?

Anonym sa...

"Vill en kolumnist provocera med ett inlägg så får man också acceptera de reaktioner som provokationen medför. "

Nej du, pajas, trakasserier från lågpannor utan förstånd behöver man aldrig acceptera.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Originalkrönikan hittas här:

http://web.archive.org/web/20030719192458/http://pagang.vk.se/pub/singleKronika.asp?id=5492

Smartgrabb sa...

Idiot. Alla böckerna om Sagan om ringen fanns långt innan filmerna ens spelades in.

Rpbban sa...

första gången denna artikel dök upp trodde jag att det var på allvar och blev förbannad över okunskapen som en tidning faktiskt trycker. Inte konstigt att man kan tro att den är sann då idioter finns överallt i vårat avlånga land, men att överreagera och skriva hatbrev till redaktören känns ju lite extremt. Även när jag läste den första gången så gick det också att ta reda på ifall den var sann eller på skoj. Man bör ju kolla upp saker innan man flänger sin dynga på folk. Hade den dock varit sann hade jag nog flängt min dynga på den tidiningens ansvariga utgivare också. Fast utan hot

Hexmaster sa...

Ett större problem än såväl idioter som obildade är folk som, helt oberoende av hur smarta eller bildade de är, agerar utan att tänka efter.

Anonym sa...

För mig som såg den avklippta historien med Erica Sjöström som skribent först blev nyfiken men såg artikeln som "helt omöjlig". Detta pga att jag har en uppfattning av vad Erica S skrivit tidigare och som gjorde det omöjligt att hon skulle kunna skriva något liknande... Hittade sedan originaltexten och tyckte skämtet var klockrent när man såg hela texten!
Men eftersom jag vet vilka mediekåta idioter som jobbar på tex AB och Expressen så skulle det i teorin vara möjligt om det stått i någon av dessa tidningar... (Fantastiskt vilka förutfattade meningar man bär på...)

På nätet finns ju annars väldigt många "idioter" som kommenterar saker utan att ha läst eller förstått vad andra skriver.
Kan alla här verkligen säga att ni aldrig missförstått en artikel och förhastat er åtminstone i tanken?

/B

Anonym sa...

Å så kommer det en sån där jobbig kommentar från besserwissern som ser att du uppdaterat med fel år ;-) Det är 2012 nu och inte 2011... hihi...

Anna i gbg...

Hexmaster sa...

Ja fy fan för besserwissrar Anna. Vad ska man med såna till. ;-)

Anonym sa...

Ingen aning- men nu står det rätt år :-D

Anna...