2007-12-11

Yes, we have no bananas

Bananer är roliga. :-)

Bananer har sedan länge inga frön, utan förökas med sticklingar. Det innebär att den genetiska variansen uteblir - en stickling är ju, genetiskt sett, samma individ som "moder"-plantan.

Detta gör bananer särskilt känsliga för sjukdomar. Den mest förödande sjuka som de drabbats av i historisk tid var den s.k. Panama-sjukan, en svamp som angriper rötterna, och som på 50-talet slog ut stora delar av dåtidens bananbestånd av den dittills dominerande sorten Gros Michel. Istället fick man leta reda på en sort som tålde svampen, och hittade så småningom en i Vietnam: Cavendish, som med största sannolikhet är det du köper när du köper bananer. Huruvida den smakar bättre än Gros Michel är, givetvis, ämne för diskussioner.

Låten om banan-brist är tyvärr inte ett minne av Panama-sjukan, den skrevs på 1920-talet och har inte kunnat kopplas till någon särskild historisk händelse.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, påminner mig om de franska ostronen som först var franska innan de blev portugisiska och sedan japanska.

http://icesjms.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/47/3/399

MVH

Hans

Anonym sa...

Suck vad man blir less på folk som sprider just faktoider...
Men som sagt, bloggen heter ju "Faktoider" också så...


Bananer har visst frön...
http://www.jungleseeds.co.uk/SeedOrders/contents/en-uk/d1.html

köp och var nöjda...

Anonym sa...

Om du funderade ett ögonblick innan du postade skulle du inse att Hex pratar om den sorts bananer du vanligen köper i affärerna. Stora, långa, gula chiquita-bananer. De har mycket riktigt inga grobara frön utan måste förökas med sticklingar.

Han (och vi andra) VET att det fortfarande finns andra, mindre domesticerade, banansorter som även kan växa vilt. Det var liksom bara inte dem det handlade om här, capisce?

Bananerna du får från plantorna du odlar med fröna från din fröshop kommer inte att gå att sälja som "bananer" till vanligt folk. Faktum är att många av dem inte ens är (praktiskt) ätliga, och de som är det behöver vanligen tillagas.

Hexmaster sa...

Poäng till Engan. :-) Även om det inte är lätt att hålla reda på folk med resp. utan koll på läget.

Det räcker att titta under "Cultivation" på den Wikipedia-artikel som jag använde som huvudkälla för inlägget för att hitta en bild på en synnerligen frö-stinn banan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Banana

JungleSeeds: Fina bilder på fina plantor.

Not, den sanne besserwisserns kardinaldygd är ödmjukhet.

Ang. de beresta ostronen så är det ett standardproblem inom växt- och djurförädling, att hålla alla dessa sjukdomar stången genom att plantera in motståndskraftiga arter (eller så bara få med deras gener). Nytt är det inte heller; slå upp den lilla krabaten Phylloxera för ett exempel på transatlantiskt samarbete från 1800-talet.

Anonym sa...

"Not, den sanne besserwisserns kardinaldygd är ödmjukhet."

Det kan jag hålla med om, men jag tycker också att "som man sår får man skörda"... (ett ovanligt passande ordstäv i det här fallet)

Lena Synnerholm sa...

Är det sant att bananer som mognat på plantan, inte går att äta?