2007-12-26

Caesarsallad

Ännu en faktoid vars utbredning jag inte har någon som helst uppfattning om: hur många tror att salladen fått namn efter Julius? Inte heller det flotta kasinot/hotellet Caesars Palace i Las Vegas har med saken att göra.

Som många andra kreationer i mat- och dryck-sektorn är dess äldsta historia omtvistad*. Så mycket är man dock överens om, att namnet kommer från en viss Caesar Cardini, aktiv i området San Diego-Tijuana ca 1920-40 (under förbudstiden hade det sina poänger att idka spritförsäljning i den mexikanska gränsstaden). En av hans verksamheter hette faktiskt Restaurant Caesar's Palace, fast den har nog inte med sammanblandningen ovan att göra.

Wikipedia (eng.): Caesar salad


* Kan ju bara nämna Dry Martini, champagne, chop suey, kåldolmar, pasta, Sachertårta ... Vanskliga källor är en god jordmån för legender och faktoider, i synnerhet när den gödslas med prestige.

3 kommentarer:

Line sa...

Som tur var används denna förklaring i alla kokböcker eller referenser jag sett till salladen ifråga, så kokböckerna kan iaf sin skit. Om du däremot frågar runt folk på stan (varför börjar du inte med det, vore ju riktigt kul)är svaret säkert inte lika givet...

Hexmaster sa...

Slumpmässiga kollar på stan vore faktiskt intressant. Att fråga folk jag umgås med om vad de tror om det ena eller det andra kan vara mycket givande, fast med "fel" personer kan det i längden (eller rätt snabbt) få vissa... Hmm... Bieffekter. På det sociala planet, om man säger så. :-) Det är därför jag lägger ut allehanda osäkerheter på bloggen såhär, i hopp om att någon som fått för sig fel skall höra av sig förr eller senare.

Har inte kollat kokböckerna, att de ger korrekt besked om Caesarsalladen är vackert så. Då återstår bara det svåraste för den felkunnige, nämligen att inse att man kanske har fel, och slå upp.

Lena Synnerholm sa...

Finns inte ursprunget för champagne histiriskt belaggd? Det var en fransk munk - jag tror det var på 1600-talet - som kom på att kolsyra vitvin.