2022-01-12

Osthyveln är norsk

- Ur Thor Bjørklunds patentansökan 43377 (1925). Notera att osthyveln inte förändrats på snart hundra år.

Det finns, tydligen, en spridd och grundmurad uppfattning om att osthyveln skulle vara en svensk uppfinning. Den är fel.

Många tror att osthyveln är en svensk uppfinning men det var den norska snickaren Thor Bjørklund från Lillehammer som 1925 uppfann världens första osthyvel.

- Zerazza: Björklund Osthyvel Original 1925

Osthyveln är ett verktyg som har spelat en viktig roll för den svenska ostkulturen – men det är en norsk uppfinning.

- Västerbottensost: Osthyvelns historia

Den som trodde att osthyveln var en svensk uppfinning får tänka om.

- Slutet nära för osthyvelns historia, DI

Själv har jag aldrig trott något annat än att osthyveln kommer från Norge. Jag har heller aldrig stött på någon som hävdat något annat, eller sett den felaktiga uppfattningen saluförd. Därför har jag lite svårare att, så att säga, ta till mig den här faktoiden; "är det någon som tror något annat?" är min första reaktion. Men det är det, uppenbarligen.

En enkel enkät gav dubbelt så många korrekta som felaktiga svar.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har nog inte haft någon närmare uppfattning om var eller när osthyveln uppfanns (även om jag antagligen hört att det är en norsk uppfinning). Däremot har jag ofta hört att man inte använder osthyvlar i "andra länder". Tar man detta påstående lite för bokstavligt är det ju lätt att dra slutsatsen att det måste vara en svensk uppfinning.

Anonym sa...

Jag har inga siffror men nog är osthyveln tämligen ovanlig utan för norden. Källa: egen erfarenhet. Förra årtusendet var jag på resa i staterna och tog med mig några finare osthyvlar (märke har jag glömt men de var med kristallhandtag) för att dela ut som presenter. Man fick förklara hur de användes.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Vid hotellfrukostar kan man se utlänningar hantera osthyveln som en yxa. Användningen må verka självklar. Men det är lätt när man kan.

Anonym sa...

Jag frågade mitt sällskap som är av polskt ursprung om osthyvlar finns i Polen. Hon svarade ja, men bara på IK*A. Hon kom först i kontakt med redskapet ifråga när hon bodde i Sverige.

MVH

Hans

Anonym sa...

Sällskapet informerade just att diverse olika osthyvlar finns att köpa på Schiphol.

MVH

Hans