2022-01-24

Lördagsfråga 691: Moria

  1. 1 Mos 22:1–14: Abraham och Isak beger sig till Moria berg för att förrätta ett offer (därav veden Isak bär på). Vad ska offras? Det ska Isak snart få reda på …
  2. Grekland, Aten, Akropolis och templet Erechtheion – notera de berömda karyatiderna, pelare formade som kvinnliga statyer, till höger. Och rakt framför oss har vi ett olivträd, en moria. Det är till minne av den tvekamp i mirakler som Poseidon och Athena utkämpade i tidernas gryning, just på denna plats. Vem kunde skänka staden den bästa gåvan? Poseidon stötte sin treudd i klippan, och fram strömmade vatten – salt, men ändå. Athena skapade olivträdet, och avgick överlägset med segern.
  3. "You cannot pass, flame of Ûdun!" – Gandalf möter och bekämpar en balrog i Moria, dvärgarnas kungarike Khazad-dûm som invaderats av ondskans kryp (här återgivet av Ted Nasmith). Enligt Tolkiens mytologi var Gandalf och balrogen mer lika än man kan tro: De var båda Maiar, en sorts övernaturliga, odödliga varelser.
  4. Moria på Lesbos, utanför en by med samma namn, var Europas största flyktingläger – eller fängelse, enligt Human Rights Watch. Det var byggt för 3 000 fångar; sensommaren 2020 fanns där ca 20 000. Då brann det ner.

Den satte Exostor. Pedo mellon a mino, "tala vän, och kom in", var en anvisning för att komma in i dvärgarnas Moria, inskriven med magisk text på en dörr i klippan. Den trodde Gandalf & co först var betydligt lurigare än den visade sig vara.


 

Inga kommentarer: