2022-01-17

Lördagsfråga 690: Förmänniskor

  1. Denisovagrottan, djupt inne i Sibirien. Det måste finnas tallösa liknande grottor i Sibirien, men just denna är hyperintressant eftersom man där hittat gamla ben i mängd, vars DNA bevarats väl i den svala miljön. Mest uppmärksamhet har några pyttesmå fynd fått – en tand och ett lillfingerben – som molekylärbiologin visade komma från en tidigare okänd underart av vårt eget släkte. Fler fynd har gjorts på andra ställen, men hittills för få för att upphöja denisova-människorna till en egen art eller underart.
  2. Sickan Carlsson framför "I Heidelberg" i Sjunde himlen (1956).
  3. Så här ser en del av Neanderdalen ut idag, dalen i Nordrhein-Westfalen där den kanske mest namnkunniga arten eller underarten av människa hittades på 1800-talet. Grottorna där fynden gjordes är sedan länge bortgrävda, men fynd görs fortfarande i trakten. Dalens namn betyder, ironiskt nog, "ny människa" och kommer från predikanten m.m. Joachim Neander.
  4. Massor av kineser på massor av cyklar. Sånt såg man på alla bilder från Peking/Beijing när jag var liten, och även en bit upp i åren. Det känns oerhört länge sedan.
Ledtrådarna Denisova, Heidelberg, Neandertal och Peking gav fyra arter/underarter av släktet Homo som vi råkar tillhöra. Den satte pazuzu först.


Inga kommentarer: