2020-07-01

Biodynamik i barnprogram

Ugglan Helge: Hörrudu Hedvig, vad ligger du där och krafsar för? Haru tappat nåt?
Hedvig: Äsch, man måste ju se till sina små plantor vet du.
Helge: Jaharu. Du kanske till och med odlar biodynamiskt?
Hedvig: Nädå, persilja. [varpå hon får den långa näsa som indikerar att hon låtsats förstå ett ord som hon inte förstår]

Nu vet jag var jag först fick veta vad "biodynamisk" betyder – eller snarare inte betyder. För när ordet togs med i barnprogrammet Från A till Ö trodde programmakarna att det var detsamma som "ekologisk".
Helge: Jamen biodynamiskt var det ju frågan om!
Hedvig: ... Jag vet vad jag gör i alla fall! Jag odlar på gammalt hederligt sätt. Häller inte på några ruskiga medel med gifter i. Det får man nog i sig för luften i alla fall. Jag gödslar som bönderna gjorde förr i tiden, inte med skit utan äkta bajs. Skulle aldrig falla mig in att spruta på en massa gifter på mina små söta goa grönsaker. Aldrig i livet!
Helge: Ja men då odlar du ju biodynamiskt. [Hedvigs näsa återtar normaltillståndet, eftersom hon nu "lärt" sig ordet]
Så tolkades länge "biodynamiskt" av de som inte visste bättre. Inte ett ord om antroposofi eller Steiner, kosmiskt inflytande, sådd och skörd när månen står i rätt stjärntecken, magiskt gödsel gjort av ekbark som mognat i kraniet efter ett husdjur ... Det berodde knappast på något antroposofiskt lobbande för att sprida läran, snarare tvärtom. Ordet "biodynamiskt" användes före "ekologiskt", och antroposoferna har alltid försökt att hålla allmänheten okunnig om det djupare vansinnet i deras filosofi/religion. På så sätt fick ordet en spridning som det aldrig fått om folk vetat bättre. Vilket gäller än idag.

Jag minns när jag för första gången kom i kontakt med den korrekta definitionen av ordet. Många år senare läste jag i den kundtidning som Systembolaget länge körde med. Där beskrevs biodynamiska vinbönder som såg till att anpassa sitt odlande efter astrologin. Min reaktion var skeptisk: Det där kunde väl ändå inte vara sant? – Vilket verkar vara den genomsnittliga reaktionen när folk först får höra talas om antroposofernas magiska jordbruk: Det där låter ju bara för vrickat, det kan väl inte vara sant!?
Låter grönsaker och potäter som man äter få vara ifred för gifter: Biodynamiskt.
- Programmet avslutas med att repetera orden man tagit upp och de definitioner man tillskrivit dem

Se även faktoider.nu: Biodynamiskt

4 kommentarer:

alicia hamberg sa...

Roligt fynd! Jag tror att det ekologiska år 1974 var tämligen obefintligt, men biodynamiskt existerade ju och var kanske någorlunda välkänt. Jag minns att när jag var liten (född -77) fanns det ju inget ekologiskt i vanliga affärer alls. Man fick gå till obskyra hälsokostbutiker (i en del fall säkert antroposofiskt färgade) eller beställa lådor med grönt. Och jag tror att det ofta var just biodynamiskt, för det var de som pysslade med sådant på den tiden. De förklarar nog att det är begreppet "biodynamiskt" de använder i programmet, om än i salig okunnighet om vad det egentligen är, och inte "ekologiskt", som kanske hade varit poänglöst då det fortfarande hade ännu mindre plats i folks medvetande än det missuppfattade biodynamiska?

Hexmaster sa...

Ordet ekologiskt har använts länge, men med en betydelse som motsvarar biologiskt – att använda det om giftfritt osv jordbruk är ett modernt påfund. Biodynamiskt har använts sen åtminstone efter kriget, med samma betydelse från början. Man kan tycka att antroposoferna skulle gått ut och protesterat mot att deras varumärke urvattnades, men av någon anledning hittar jag inget sådant...
Jag minns när "ekologiska" varor började säljas på 80-talet och irriterade mig, språkpolis som jag var, på att man använde ett nytt ord när det redan fanns ett som betydde samma sak... Så förvillad var jag!
Vad de skulle sagt istället är en bra och intressant fråga. De flesta använde det som sagt med den angivna betydelsen, utan minsta koppling till Steiner nånstans. Så på sätt och vis var definitionen korrekt, om man utgår ifrån den definition det hade hos språkbrukarna.

alicia hamberg sa...

De har nog bara tyckt att det är bra, detta varumärkeslån, så att säga. Det är ju många av dem som ser biodynamiken som upphovet till hela den "giftfria" och ekologiska (ett ganska förvirrat/förvirrande ord, ja). (Det hade nog varit en annan sak om det handlade om märkningen, Demeter.) Nu är ju inte antroposofers syn på den saken riktigt sann, för det fanns liknande initiativ/trender utanför antroposofin vid samma tidpunkt som biodynamikens uppkomst.

Min mor handlade ju mysko hälsokoster när jag var barn på 80-talet, men jag minns att Konsum var tidiga med att ha ekogrejer -- potatis och kaffe var väl vad man kunde få tag på. Annars var det knasbutikerna som gällde.

Jag tror att det, till skillnad från i dag, kanske inte fanns något annat, bättre ord att använda. Men det var ju länge vanligt (är det kanske än) att använda "biodynamiskt" fel, i tron att det är synonym till "ekologiskt". Jag tror dock att det blir mindre vanligt. Det har slagits ut i och med att "ekologiskt" är så spritt och känt.

Anonym sa...

Förbundet organisk-biologisk odling – FOBO som jag tror var något av pionjärer inom organisering av ekologiska odlare utan koppling till någon religion bildades 1977.
http://www.fobo.se/index.php/om-fobo-meny/fobomeny

Det intressant i sammanhanget är då att de använde orden organisk-biologisk och inte ekologisk (numera har de tillägget ekologisk trädgård i loggan). Så 1977 var inte ekologisk det självklara ordvalet. Men biodynamisk betyder ju som du skriver något annat och har många mycket suspekta inslag.