2020-07-27

Lördagsfråga 618: Kalar

  1. Millikan Library, Caltech, Pasadena, Los Angeles, Kalifornien. Uppkallat efter Robert Millikan som misslyckades så fullständigt med att motbevisa elektronens existens att han därmed bevisade dess existens, vilket gav honom ett nobelpris.
  2. Kal och Ada står staty vid Lisebergs entré.
  3. Kalle/Calvin.
  4. Kalmar läns museum. (Snarare än slottet som är obligatorisk när staden ska illustreras.)
Den kalle satte Tomas.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Om man i USA ursäktar slaveriet med att det var ett nödvändigt ont för att allt skulle bli så bra och därför klumpade ihop slavar med djur, dvs man drog gränsen mellan djur och människa så att slavar hamnade på samma sida om den gränsen som djur. Resterna av denna ingens ordning lever kvar än idag.

När slaveri var lagligt i USA var mekaniseringen av t ex jordbruket liten till skillnad från idag. Mjölk kommer idag från kor som i hög utsträckning mjölkas av robotar. Mjölkkorna och deras kalvar skiljs åt inom 24 timmar. I själva verket har man inom mjölkproduktionen slutat att se mjölkkor som levande varelser. Mjölkkor och deras kalvar har hamnat på samma sida om gränsen mellan maskiner och levande varelser som maskinerna. Mjölkkor klumpas ihop med traktorer, slåtteraggregat, skördetröskor mm. Är det ett nödvändigt ont för att mjölken inte ska kosta mer än ett par tior per liter?

Hexmaster sa...

Denna kommentar skulle uppenbarligen ha lagts under annat inlägg ("Necessary evil"). Inte för att den sprider något ljus över själva frågan, men men.