2020-07-08

Kommer Kalle från cricket?

New York den 14 juli 1932. Det australiensiska landslaget i cricket turnerar i nordamerika. På Innisfields arena möter de stadens bästa spelare, som alla kom från västindien. Australiensarnas stjärna hette Donald Bradman, kallad "cricketens Babe Ruth" för att jänkarna skulle ha något att jämföra med (jag kan föreställa mig att Babe Ruth kallades "baseballens Donald Bradman" i Australien). Vi ser honom längst bort, ögonblicket efter att han gjort det han var näst bäst på: att kasta bollen.

- New York Times, 17 juli 1932

Som slagman anses han än idag vara en av de främsta någonsin. Men när det var dags för den positionen blev han den här gången utslagen direkt, utan att ha gett sitt lag en enda poäng (run). När en slagman i cricket blir utbränd utan att ha gett några poäng kallas det för en duck. (Begreppet är äldre än cricketsporten, en förkortning av duck's egg där äggets form minner om nollan.)

Kanske just denna Donalds duck lämnat ett outplånligt spår?

The origins of Donald Duck's name may have been inspired by Australian cricket legend Donald Bradman. In 1932, Bradman and the Australian team were touring North America and he made the news after being dismissed for a duck against New York West Indians. Walt Disney was in the process of creating a friend for Mickey Mouse when he possibly read about Bradman's dismissal in the papers and decided to name the new character "Donald Duck".
- Wikipedia: Donald Duck

Jag skulle tro att nyckelordet här är "may". En Donald Duck finns omnämnd i The Adventures of Mickey Mouse (1931), även om den enda anka som återgivits där inte har några likheter med den Kalle som 1934 fick sin egentliga premiär i filmen The Wise Little Hen (ovan). Även om Disney kan ha läst om en obskyr detalj i en vänskapsmatch i en obskyr sport borta på östkusten, och mot förmodan ha lagt den på minnet, så fanns namnet Donald Duck redan i studions maskineri, så att säga. Det finns, med andra ord, inget som talar för att Kalle Anka skulle härstamma från en australiensisk cricketstjärna, desto mer som talar emot.

Men en trevlig historia är det. Särskilt om man intresserar sig för cricket.

3 kommentarer:

bosjo sa...

Jag vill inte påstå att jag direkt är någon expert på cricket, men jag har fått för mig att Bradman var mest känd som en fenomenal "batsman" (kanske har han inspirerat till Läderlappen också...?). Men mina kunskaper om Bradman kommer nästan uteslutande från Paul Kelly.

Hexmaster sa...

Ni har absolut helt rätt. Vet inte vad jag tänkte på (Kalle Anka?). Fixat, tack.

Anonym sa...

Bradman anses av inte så få vara tidernas bästa bollspelare.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/XIm_k9ks91VkSuT_H7eNrvsFqSQJvBSurMriugu-hmMVheE8C6ht32eZlNUWH3gXsTc1cu9HQ73Y-GJJqghoBJNh8aQqA1NJDMKjmR0lh6F4VIEvKvcgfIszWy9f

Hans testmedelresultat är 99,94. Hade han bara fått tre runs eller så i hans sista innings hade han haft tresiffrigt.

http://michaelnielsen.org/blog/the-most-remarkable-graph-in-the-history-of-sport/

Det ser ut som något fel i grafen.

Som skribenten i artikeln ovan skriver, var tredje gång han var slagman, kunde han bara ha struntat i att försöka träffa en enda boll, och han hade fortfarande varit världens bästa batsman.

En av hans övningar var att studsa golfbollar mot oljefat. Tricket var att träffa bollen så att den kom tillbaka och man kunde skicka iväg den mot tunnan igen. Bradman klarade tre sådana studsar. Andra har försökt, och det är sjukt svårt.

https://youtu.be/HEo-7Q5XA_k?t=1

Fenomenal är ett bra betyg, men frågan är om det gör honom rättvisa? Han var unik och en landsikon. Bradmans skicklighet skapade hela bodylinekontroversen, där vissa säger att samväldet höll på att mista Australien. Enligt några satsade engelsmännen på en taktik där de försökte bowla ihjäl austaliensarna.

/koroshiya