2019-06-04

Himmelska fridens torg, 1989

Idag blir det en repris (från 2012). På grund av dagen.

Det finns ett filmklipp (ej inbäddningsbart) med scenen på Youtube: Tank man (now with more raw footage). Bilden på tank man är ikonisk, men det framgår sällan att den är kraftigt beskuren.

Vad som hände honom är i princip okänt, men i praktiken alltför lätt att räkna ut.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Angående "tank-mannen" så finns en version här:

"Många undrar vad som hände med ”The Tank Man”, killen som med en shoppingpåse i handen ställde sig framför en kolonn med stridsvagnar. Händelsen är egentligen typisk för både tiden och händelserna, stridsvagnarna stannade, väntade, och lät honom demonstrera färdigt. Hans kompisar kom på cykel och övertalade honom att gå hem, vilket han gjorde. Han utbildade sig till ingenjör, skaffade familj, och ser nu framåt mot att se barnbarnen växa upp."

Ingår i en större genomgång som "problematiserar" vad som hände i Beijing vid den tiden. https://www.globalpolitics.se/usas-forsok-att-starta-en-revolt-i-peking-1989-och-astadkomma-regimskifte-i-kina/

Hade inte Kina varit på väg att gå om USA på en mängd områden hade nog den här historien varit politiskt obrukbar och bortglömd vid det här laget. Nu känns den lika aktuell som Nanking-massakern 1937 som dras fram varje gång kineserna känner att Japan behöver en snyting.

Hexmaster sa...

Den versionen ger jag inget för. Skribenten tror kanske på det han skriver men bor man i Kina så är det hälsosammast att inte ha alltför egna åsikter. Även i övrigt är sajten djupt politisk och mycket problematisk.