2019-06-18

Paddan, Linnés påstådda tjuvnyp

Linné sägs ha namngett släktet Bufo efter den franske naturhistorikern Georges-Louis Leclerc de Buffon som var en av Linnés främsta kritiker (källa: Lectio Praecursoria, A. Nuopponen, 1994).
- Sveriges Herptiler: Vanlig padda m.fl.

Buffon och Linné var verkligen osams om olika saker. Till exempel tyckte Buffon att det var poänglöst att försöka klassificera organismer innan man kartlagt dem fullständigt. Å andra sidan gjorde Buffon flera observationer som ses som en första trevande början på en evolutionsteori.

Att Linné skulle uppkallat paddsläktet efter Buffon är dock osant, och det är dessutom lätt att demonstrera. Dels var det Josephus Nicolaus Laurenti som 1768 beskrev och namngav släktet. Dels hette paddan redan bufo på latin.

Detta är en djurisk motsvarighet till de påstådda tjuvnyp han skulle ha gett via växtriket, något jag tagit upp på faktoider.nu: Linnés tjuvnyp

Inte för att den äldre historien för ordet bufo varken är okomplicerad eller glasklar. Vergilius verkar vara den ende av de klassiska författarna som använt det, och det har föreslagits att han avsåg mus eller sork snarare än padda (jfr J. N. Adams, The Regional Diversification of Latin 200 BC - AD 600, s 437). Men det är överkurs i sammanhanget.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej! Tråkigt för alla Linnéguider som gärna berättar anekdoter om hur Linné har namngivit växter och djur efter personer han kanske inte gillat eller som varit hans motståndare. Är en historia för bra, är den troligen inte sann.
Hälsningar
AC