2019-06-23

VCR

På engelska är en vcr en video. Varför?

Ibland passar fina idéer man får bara nästan in på verkligheten. Online Etymology Dictionary anger första belägg för förkortningen VCR till 1971. Det var strax innan Philips lanserade sin videostandard med samma namn. Men även om Philips valde en förkortning som redan var i bruk så misstänker jag ändå att deras relativt spridda system, den första videon som användes i hem över huvud taget, bidrog till att etablera beteckningen VCR för videobandspelare.

"Relativt" ... 1970-talets videovärld går inte att jämföra med när Betamax och framför allt VHS dök upp överallt. Bara en sådan sak som att Philips första VCR-modell, N1500, inte hade några integrerade kretsar, utan varenda diod och transistor var en liten hanterlig metallklump på ett kretskort. Det gjorde dem stora, komplicerade, felbenägna och dyra. I England kostade en sådan pjäs £1200 vilket man kunde få två nya hundkojor för – alltså bilmärket Mini.

För samma summa kunde man få 33 entimmesband. En hyfsat exklusiv hobby, med andra ord. Men ändå överkomlig för några entusiaster på ett sätt som tidigare och ännu dyrare videospelare inte varit.

Inga kommentarer: