2017-12-14

När Röda Stjärnan blev Blå

Sjukstall tillhörigt Svenska Röda Stjärnan, från Svenska Blå Stjärnan: Historia.

Idag är Blå Stjärnan välkänt, åtminstone djursjukhuset. Färre vet att det drivs av vad som började som en frivillig försvarsorganisation.
Röda stjärnan (fr. L’Étoile rouge), ett 1914 i Genève bildadt internationellt förbund af föreningar till bistånd åt djuren på slagfälten, kan sägas vara Röda korsets motsvarighet för de sårade och sjuka krigsdjuren. Förbundets emblem är en röd femuddig stjärna med inskrift: Inter arma misericordia (lat., "Barmhärtighet under striden").
- Nordisk Familjebok (1926)

Röda Stjärnan kom till Sverige 1917 och blev snabbt etablerad. I synnerhet hästar var ett självklart "krigsdjur" i det svenska försvaret vid den här tiden, och skulle vara länge än. Eftersom manfolket var inkallade så använde föreningen "hufvudsakligen kvinnliga krafter", även kallade stjärnsystrar. Män kunde faktiskt inte ens bli medlemmar förrän 1989 vilket låter något anakronistiskt.

Framåt andra världskriget behövdes stjärnsystrarna i Finland. Där funkade inte den där Röda Stjärnan riktigt – milt uttryckt – så istället blev stjärnan blå. Och så har den förblivit.

Idag är Röda Stjärnan i Sverige en butikskedja som säljer airsoft, överskottsmaterial och slikt. Gissningvis Givetvis åsyftas den kommunistiska symbolen snarare än en frivillig försvarsorganisation 1917-41 för svenska kvinnor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Butiken har Röda stjärnans orden som sin symbol.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Så klart. Tack! :-)

Anonym sa...

Röda Stjärnan är oxå namnet på Kommunistiska Partiets bokhandel
https://www.hitta.se/bokhandeln+r%C3%B6da+stj%C3%A4rnan+ab/g%C3%B6teborg/VVg2Zww--X