2017-12-12

Bluffakuten om gulliga hus

Typiskt bluffinlägg vars svajiga svenska tyder på danskt påbrå.

Bluffakuten är en bra sida på Facebook som tipsar om sidor och kampanjer i den kanalen. Här är ett typiskt exempel på en "dela ett inlägg och vinn en oproportioneligt dyrbar vinst"-bluff. Så kallade tiny houses är en grej som verkar reta delnings-nerven extra mycket. De supergulliga husen brukar, om man köper dem nya färdigbyggda, ligga på sisådär en halv till en miljon. Huset på just denna bild kommer från California Tiny House och förefaller att ligga i den högre delen av det prisintervallet. För övrigt är alla deras hus unika så här lovar bluffarna bort någon annans hus.

Vad är grejen med att lura folk att dela på bilder? När den delats tillräckligt många gånger så lägger man till en länk i beskrivningen, och hoppas att tillräckligt många ska klicka på den. I typfallet går den till en sida hos ett företag som toleadoo GmbH eller någon av dess otaliga skumma karbonkopior till kolleger. Hos dem ska man fylla i ett formulär med namn, adress, epost och så vidare. Dessa kontaktuppgifter säljs sedan till spammare. Det är allt som händer. Några vinster – om man nu lockat med hus, presentkort eller något annat – delas naturligtvis aldrig ut eftersom de var rent påhitt från början.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det där är inte ett hus, det är en husvagn!

Hexmaster sa...

Det är det.

Kurt sa...

Den är med all sannolikhet inte typgodkänd som husvagn, dessutom väger dessa alldeles för mycket för att få köras som husvagnar. Fenomenet med s.k. Tiny House har uppkommit för att man i vissa länder (Storbritannien delar av USA) inte behöver bygglov för hus som inte är permanenta d v s byggda på hjul, oftast sedan helt oavsett om de verkligen kan flyttas eller ej. I Sverige har det ingen betydelse om ett hus byggs på hjul eller ej, det krävs bygglov om man ställer upp ett hus på hjul längre än några veckor.