2015-09-22

Thousand Island, Rhode Island och Boston

Denna flygbild från 1920 är en illustration av hur mycket avgaser även en högst ordinär koleldad ångare ulkade fram. Man kan förstå att de stora örlogsflottorna, med myriader koleldade pansarkolosser, syntes på långt, långt håll, och att de något mindre rökiga oljedrivna krigsfartygen hade en fördel redan där...

Men det är också en illustration av ett område som vi alla stött på, men som färre vet ens finns: Thousand Islands. Som dressingen, just det.

Att dressingen fått sitt namn från skärgården (som verkligen utgörs av långt över tusen öar) utmed gränsen USA-Kanada i nordöstra Lake Ontario är helt klart. Varför är en helt annan fråga, som sysselsatt mathistoriker och etymologer. Det finns, som vanligt (för att inte säga jämt), ett antal olika historier med tallösa variationer. De inbegriper kändisar, kända platser, påståenden utan belägg och mytiska rallarsvingar. Det enda jag inte ser så här i hastigheten är uppgifter som går ut på att matlagaren improviserade med de "fel" ingredienser som fanns tillgängliga, för att på så sätt skapa en helt ny kombination; det är ännu en klassiker i matuppfinningssammanhang. (Därmed långtifrån sagt att den alltid är falsk.)

Wikipedia: Thousand Island dressing

Här har vi en annan plats over there: Providence, Rhode Island, som vi är några som har helt andra mentala bilder av än en modern stad vilken som helst. (HP-såsen har veterligen ingen koppling till stadens store son.)

Vad har då Rhode Island-dressing för koppling till USA:s minsta delstat? Som det verkar: Ingen alls. Thousand Island är nog så välkänt, med omtvistat ursprung och allt. Men Rhode Island frågar man förgäves efter, i korvmojar, snabbköp eller hos såsspecialister. Den är lika svensk som bostongurkan, som man heller aldrig hört talas om i Boston. (Vilket är desto mer ironiskt som den måtte vara stadens främsta claim to fame här i Sverige; inget teparty är i närheten lika känt som den klassiska gurkröran.)
Despite its name, Bostongurka has nothing to do with the city of Boston. Bostongurka was invented by the Swedish company Felix based on a recipe from Hungary.
- Wikipedia (eng.): Bostongurka

Fick Rhode Island-dressingen sitt namn av den enda och enkla anledningen att den var en variant av Thousand Island? Var det vid samma tid som bostongurkan döptes, då ett namn inte behövde mer motivering än att det var amerikanskt och tufft?

5 kommentarer:

Anders G sa...

Jag fattade inte det där om HP-sås (Houses of Parlament) i samband med Rhode Island? Det parlamentet ligger ju på Brittiska öarna?

Hexmaster sa...

Lovecraft, H. P. :-)

Anders G sa...

...alltid lär man sig något!

Anonym sa...

Kan det inte vara så att Dallassallad, som ju dels är lite halvamerikansk och dels ett roligt palindrom, var först och att det sedan blev på modet med namn på städer i USA som förled på sådana här produkter?

And Rhode island är det ju en röd variant av thousand island, inte så långsökt ändå, tycker jag.

Anders H

vitis sa...

Den här såsen har inte något alls att göra med delstaten Rhode Island i USA. Den är en svensk uppfinning av vår kände hovtraktör Tore Wretman.