2015-04-17

Solsystemet på 50 år

Minns du vad du gjorde i januari 2006?

Det var då som rymdsonden New Horizons sköts upp. Den är fortfarande på väg, nio år senare. Nu börjar den äntligen att närma sig sitt mål:
New Horizons is intended to pass within 10,000 km (6,200 mi) of Pluto, with this closest approach date estimated to occur on July 14, 2015 at 11:50 UTC.
Wikipedia: New Horizons

Genom en slump, så osannolik att den ser ut som en tanke, inträffar detta på dagen 50 år efter mänsklighetens första närmare titt på en främmande planet:
The spacecraft flew by Mars on July 14 and July 15, 1965.
Wikipedia: Mariner 4

Under ett halvt sekel har vi utforskat solsystemets åtta planeter, samt den dvärgplanet som man inte behöver skämmas för att tänka på som planet.

Detta är den allra första bilden från Mars tagen på nära håll.

Denna bild är fullkomligt obetalbar.

När man planerade Mariners förbiflygning, de ytterst dyrbara sekunder då de historiska bilderna skulle tas, använde man sig av en Mars-karta från US Air Force. Som synes är kanalerna med, de som Giovanni Schiaparelli "upptäckte" 1877 och Percival Lowell gjorde till sitt livsverk. När kartan ritades 1962 hade de avfärdats sedan länge, ingen astronom trodde på dem, men de hängde som synes kvar lite här och var.

Emily Lakdawalla: Blast from the past: Mariner 4's images of Mars

Och det finns mer...

Lowells andra livsverk var nämligen Planet X. Det var den tänkta planet bortom Neptunus som han och många andra trodde sig kunna spåra via anomalier i Uranus omloppsbana, sådana som inte förklarades av Neptunus inverkan. Efter många års träget letande hittade den nu avlidne Lowells assistent Clyde Tombaugh till slut en prick som var både rörlig och transneptunsk. Pluto!

Fast Pluto hade inget med Planet X att göra, Lowells eller någon annans. Det var den alldeles för liten för; till att börja med tänkte man sig Pluto ungefär lika stor som Jorden, snarare än den femtedels procent som är facit. Anomalierna i Uranus omloppsbana visade sig, vid noggrannare mätningar, vara en chimär — precis som kanalerna på Mars.


Jag har skrivit om såväl kanalerna på Mars (vad såg de? vad trodde de sig se? vad trodde andra?) som Pluto ("Planeten som krympte och försvann") i boken Blindspår (Leopard 2012). Här på bloggen har jag bl.a. gjort en jämförande karta: Mars 1888-2011.

Inga kommentarer: