2015-04-10

Bibliska motsägelser

bibviz.com

Finns det motsägelser i Bibeln? Alltså inte påståenden som går emot verkligheten eller något relaterat, utan påståenden i Bibeln som går emot andra påståenden i Bibeln?

Svaret ("JA!") antyds av bilden ovan. Det är en grafisk framställning av bibliska motsägelser. De vertikala strecken nedtill är kapitel (ju längre streck desto längre kapitel), bågarna är påståenden i kapitel X som motsägs i kapitel Y.

Där kan man se att
  • Abraham hade en enda son (1 Mos 22:2, Hebreerbrevet 11:17), eller två (1 Mos 16:15, Galaterbrevet 4:22), eller flera (1 Mos 25:1-2)
  • Jahve gillar offer (1 Mos 4:4, 2 Mos 20:24 m.fl.), eller inte alls (Jesaja 1:11, Psalt 51:16 m.fl.)
  • Rättrogna män ska omskäras (3 Mos 12:3, Apostlagärningarna 16:3 m.fl.), eller inte alls (Galaterbrevet 5:2)
... Med väldigt många fler exempel.

Inte för att alla är lika flagranta. Men de som är räcker och blir över.
I've done everything the Bible says! Even the stuff that contradicts the other stuff!
- Ned Flanders beklagar sig för Herren (Simpsons s8ep8, "Hurricane Neddy")

Där finns även länkar till den encyklopediska Skeptic's Annotated Bible och dess samlingar med historiska och vetenskapliga fel, våld, diskriminering och annat som gör Bibeln oanvändbar som moraliskt rättesnöre.


Sen ska man inte för ett ögonblick tro att de som hållit reda på bibeln åt oss inte haft koll på alla underligheter. Genom årtusendena har oändlig skarpsinnig möda lagts ner på att förklara, eller åtminstone "förklara", de otaliga problemen i den heliga skrift. Ett förträffligt ställe för att hitta sådant är Blue Letter Bible, en oumbärlig hemsida för den som är det minsta intresserad av vad som tyvärr är världens viktigaste och mest lästa bok.

Bibviz har utvecklats av Daniel G. Taylor. Jag fick tipset av Jakob Ståhle vars förträffliga lilla bok Tokiga bibelord jag nämnt här, och som ni kan hitta beställningslänkar m.m. till här.

4 kommentarer:

Joacim Jonsson sa...

Frågan är vad det kortaste avståndet är mellan två motsägelser. Jag tror det är Galaterbrevet 6:2 (Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag) och 6:5 (Var och en måste bära sin egen börda). Ett avstånd på mindre än 40 ord på svenska.

Anonym sa...

Dessa verser har du misstolkat helt. Att som kristen bära någons börda betyder inte att den som har bördan (problemet, sorgen, såret) från början blir av med bördan utan att den inte bär ensam. Som kristen måste jag bära min egen börda (för att mogna och utvecklas i min tro) OCH andras bördor genom medlidande, bön och förbön. Och ytterst bär Jesus allas våra bördor på korset. Som det står på ett annat ställe i NT: Församlingen är en kropp och om en kroppsdel lider, lider hela kroppen. Hoppas det blev lite tydligare. Man kan inte läsa Bibeln på det stolpiga sätt som ovan.

Anonym sa...

Delusions. Med andra ord ni tolstollar tolkar sagan som det passar er, som vilket nutcase som helst som inte vill bli frisk

Anonym sa...

Frisk från vadå? En del människor kan faktiskt inte tro. Fast de är varken olyckliga eller sämre människor för det.