2013-12-13

"Kinesisk" tortyr

Kineserna verkar ha varit makalösa på att hitta på läskiga tortyrmetoder... Åtminstone om man ska tro alla faktoider i ämnet.

OK, de äkta varorna går inte av för hackor. Lingchi, eller death by a thousand cuts, är såväl kinesiskt som ej rekommenderat för den känslige. Vare sig att läsa eller så mycket som tänka på.

Det sistnämnda kan visst vara riskablare än man kan tro. Ett exempel kommer från självaste Freud. En av hans patienter beskriver han med pseudonymen "råttmannen". Hans besvär hade börjat med en kinesisk tortyrmetod som involverade råttor. Den var så otroligt ohygglig att han inte kunde få den ur huvudet -- som en klämmig melodi fast långt värre. Han fick fantasier om personer i hans närhet som utsattes för den. Och så höll det på.

En i sammanhanget betydelselös detalj är att tortyrmetoden inte var det minsta kinesisk. Den kom från Mirbeaus sadistiska roman Lidandets lustgård (1899, tillägnad "domare, präster, soldater, människornas ledare och fostrare"). Där beskrivs en mängd ruskigheter i kinesisk miljö. Någon etnologisk beskrivning av faktiska bruk är det inte.

Mest känd är kanske den kinesiska vattentortyren. Den låter inte så farlig: Man låter vatten droppa ner på offrets panna. Hur skulle det kunna mäta sig med exempelvis Familjeliv.se, Samsung whistle eller Guillous sexskildringar? Den första beskrivningen, och måhända även uppfinnandet, av metoden kommer från renässansens Italien. Om den fungerar? Idén skulle vara att en droppe urholkar en sten. Så fungerar inte mänsklig vävnad... Men att metoden ändå är högst obehaglig, med eller utan vatten, bekräftade Mythbusters 2005.

Hur det gick för råttmannen? Han tillfrisknade för att sedan stupa i det stora kriget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Kinesisk" tortyr med droppande vatten har testats av Mythbusters.

De konstaterade att den fastspänning som krävs för att hålla offret tillräckligt still för att droppen skall falla på samma ställe är så pass plågsam i sig efter ett tag att droppande vatten inte gör till eller från.

Sensemaker

Anonym sa...

Jag uttryckte mig klumpigt i föregående kommentar. Jag försökte förklara vad Hexmaster menar med att Mythbusters visat att metoden är högst obehaglig med eller utan vatten. Att metoden är högst obehaglig även utan vatten beror alltså på att ifall droppen skall falla på mer eller mindre exakt samma plats på huvudet måste offret fastspännas så att hans rörelsemöjligheter är nästan obefintliga. Detta är högst obehagligt med eller utan vatten.

Sensemaker