2013-12-27

Ett avancerat skämt

Filippo Brunelleschi (1377-1446) är mest känd som arkitekten bakom den väldiga kupolen på katedralen i Florens. Ett mindre känt mästerverk i en helt annan genre är det avancerade practical joke som tillskrivs honom.

Året är 1409 eller däromkring, platsen Florens. Möbelsnickaren Manetto har lyckats irritera Brunelleschi. Denne beslutar sig för att hämnas, på ett sällsynt raffinerat sätt. Han pratar sig samman med några vänner. En kväll beger sig Brunelleschi till Manettos hus, dyrkar upp låsen, tar sig in och låser om sig. En stund senare hör han hur Manetto försöker att komma in. Brunelleschi hindrar honom från att öppna dörren och skäller ut honom som vore han en inbrottstjuv, imiterande Manettos egen röst: "Ge dig iväg! Försvinn sa jag!"

Den förvirrade snickaren går runt en stund, osäker på vad han ska ta sig till. På Piazza di San Giovanni får han syn på vännen Donatello, skulptören -- som också är invigd i Brunelleschis hyss. Donatello hejar, och tilltalar honom som Matteo..? (Denne Matteo är för övrigt en verklig person.) Strax därefter kommer en fogde (också invigd) som säger att nu Matteo, nu är du anhållen för den där gamla skulden du minns! Den ytterst förvirrade Manetto leds till arresten. Hans namn skrivs ner som Matteo i liggaren, medfångarna (som blivit invigda för en billig peng) tilltalar honom som Matteo.

På morgonen väcks han av sina bröder -- det vill säga den riktige Matteos bröder. De har kommit för att lösa ut sin stackars bror. De ger honom en åthutning och tar med honom hem; alltså till Matteos hem, nära kyrkan Santa Felicita. Under hela dagen tilltalas han som Matteo. Hur länge kan man befinna sig i en sådan situation innan man börjar tvivla på sig själv? Vem var han egentligen, Manetto eller Matteo..?

På kvällen ser man medelst ett preparat i vinet till att Manetto faller i extra djup sömn. När han somnat bär man honom till hans riktiga hem. Man lägger honom med fötterna på kudden. Sedan flyttar man om alla verktygen han har hemma och beger sig iväg.

När Manetto vaknar får han ytterligare en rejäl tankeställare. Vad är det som hänt? Sedan får han besök. Det är Matteos bröder, och de har en märklig historia att berätta: Under hela dagen igår så envisades deras bror Matteo med att påstå att han var Manetto. Har han hört på maken? Till sist kommer Matteo själv och berättar hur han verkligen trodde att han var möbelsnickaren. I sin dröm -- för naturligtvis var det en dröm -- hade han även noterat att han inte kunde hitta bland sina verktyg, och därför flyttat runt dem. Manettos blick vandrar ut över verktygen och ser dem i en helt annan ordning än den vanliga...


Berättelsen om den tjocke möbelsnickaren, novella del grasso legnaiuolo, finns belagd från 1480-talet. Det är lite senare än man hade velat; å andra sidan är det en förträfflig historia i sig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Enligt populärhistorikern Barbara Tuchmann så var handfasta skämt populära på senmedeltiden. Det mest kända är ett som sannerligen tog en ända med förskräckelse.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bal_des_Ardents

Sensemaker