2011-02-02

Underliga "faktoider"

I gårdagens lista hade jag plockat bort en del misconceptions. De flesta för att de inte är vanliga i Sverige, andra för att jag inte vet om de är särskilt vanliga någonstans, och så ytterligare några udda. Wikipedias List of common misconceptions igen, alltså. Hur många känns igen?


Pilgrimerna som grundade Plymouth-kolonin bar inte den välkända klädseln: svarta kläder, stora bältespännen, eller de höga hattarna. Den bilden kommer från 1800-talet.

George Washingtons löständer var inte av trä.

USA:s konstitution skrevs på pergament, inte på papper av hampa. Utkast kan däremot ha skrivits på hamp-papper, som var ett vanligt förekommande skrivmaterial.

Lagstiftningen i USA innebär inte att poliser som deltar i brottsprovokationer måste berätta vilka de är om det blir ett tillslag.

Begreppet tumregel, rule of thumb, kommer inte från en gammal bestämmelse om att maken fick slå sin fru med en käpp som var högst en tum tjock.

Knivar är inte farligare än eldvapen. [?]

Mikrovågsugnar tar inte direkt skada om man mikrar metallföremål.

Det är inte lättare att ställa ett ägg på änden på den första vårdagen. [??]

En ankas kvack ekar.

DNA är inte gjort av protein.

Dinosaurier och människor har inte levt samtidigt.

Evolutionen strider inte mot termodynamikens andra lag.

John F. Kennedys ”Ich bin ein Berliner” missförstods inte, varken på skoj eller allvar, som ”jag är en syltmunk”. Det som i övriga Tyskland kan kallas Berliner Pfannkuchen heter i Berlin bara Pfannkuchen.

Vegetariansk kost ger tillräckligt med protein.

I Sydkorea har en sorts skräck utvecklats för fläktar som är igång i sovrummet när man sover.

0,999... där ”...” motsvarar en oändlig rad med 9:or är faktiskt lika med 1, per definition. [..?]

Blixten kan mycket väl slå ner två gånger på samma ställe.

Fotografiskt minne har aldrig belagts. [Faktiskt?]

Doubleday uppfann inte baseball.

"The World Series" är inte uppkallad efter New York World.

En tatuering förhindrar inte att någon begravs på en judisk kyrkogård.

”Ortodoxa judar har inte sex genom ett hål i lakanet.” [!?]

X uppfann inte Y:
George Washington, jordnötssmör
Thomas Crapper [höhö], WC
Henry Ford, bilen
Philo Farnsworth, TV
Robert Fulton, ångbåten

Al Gore har aldrig sagt att han uppfann internet.

US Interstate Highway Systems utformades inte för att även kunna tjänstgöra som landningsbanor för flyg, för nödlandningar eller militärplan. (Det är däremot fallet i flera andra länder, inklusive Sverige.)

Toaletterna på flygplan töms inte rakt ut i luften. (Däremot har en gång i tiden tågtoaletterna varit konstruerade på det sättet.)

27 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är tydligen rätt kunnig i amerikanska dumheter för jag kände igen alla utom:

USA:s konstitution skrevs på pergament, inte på papper av hampa. Utkast kan däremot ha skrivits på hamp-papper, som var ett vanligt förekommande skrivmaterial.

DNA är inte gjort av protein.

I Sydkorea har en sorts skräck utvecklats för fläktar som är igång i sovrummet när man sover.

Doubleday uppfann inte baseball.

En tatuering förhindrar inte att någon begravs på en judisk kyrkogård.

X uppfann Y:
Philo Farnsworth, TV
Robert Fulton, ångbåten

Vad gäller Washingtons löständer tycker jag mig minnas att Peter Englund berättat att han hade många uppsättningar bland annat en av riktiga tänder, köpta från sina slavar (ger dig en uppfattning om vad slaveri är).

Sensemaker

Hexmaster sa...

Kände du igen den där om judisk sex? :-P Jag får intrycket av en enda detalj i ett enda sammanhang som några få tar till sig. Lite som när Mythbusters testar en "myt" som utgör en uppenbart trickfilmad scen.

Den bästa grejen tycker jag var pilgrims-uniformen. De där Thanksgiving-gubbarna har man ju sett.

Dinosaurier och människor har inte levt samtidigt - no shit - finns det ställen där den uppfattningen inte är isolerad till enstaka gökar? (Ibland vill jag inte veta.)

Baseballens uppfinnare är ett typexempel på en kulturellt avgränsad faktoid. Få här har hört talas om den, ännu färre bekymrar sig; i USA är den tydligen mycket vanlig.

Den koreanska fläkthistorien var det någon som tipsade mig om, hade aldrig hört talas om annars.

Anonym sa...

Jag tror jag kände igen påståendet om ultraortodoxt, judiskt sex, men tolkade det inte som ett allvarligt menat påstående.

Pilgrimsuniformen har väl alla hört eller sett. Det kan tilläggas att vid den första thanksgiving dinner åt man förmodligen inte kalkon heller.

Det där med dinosaurier har jag bland annat hört i samband med någon sorts förment uråldriga ristningar på stenar i latinamerika. Att några visar dinosaurier är ett av många bevis på att de inte är särskilt gamla men att folk har konstiga idéer om fornhistoria. Kanske är det Flintstones som spökar, kanske är det så att folk har svårt att hålla ordning på alla nollor i åldersangivelserna när man talar om naturhistoria -alla hör hemma i någon obskyr "urtid".

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

För vissa tycks allting förhistoriskt, framstå som ungefär lika gammalt. Det är som att tro, att allt bortom Jordens atmosfär, är ungefär lika långt bort. Jo, det finns många som tror det! Jag ser det som bevis på avsaknad, av grundläggande kunskaper i ämnet. Sådana borde alla få chansen att lära sej, så dom slipper luras av spickkrukor. Det är sådana som skrämmer upp folk, med saker som inte är farliga. I en del fall finns dom inte ens!

När amerikaner säger ”första vårdagen”, menar dom egentligen vårdagjämningen. När det gäller ”fotografiskt minne”, är det nog mycket missuppfattat. Det finns personer som har en minnesfunktion, som skulle kunna kallas ”fotografiskt”. Dom har då mycket exakt korttidsminne, för vad dom uppfattat, med ett visst sinne. Det är då inte heller någon funktion, som alltid är aktiv. Snarare dyker den upp då och då; oftast kan man inte kontrollera förmågan. Det finns många missuppfattningar, om perception och minne. Ta gärna upp dom!

Håkan sa...

Idén att DNA består av protein känns som en misstolkning av idén att det var kärnans proteiner som bar arvet snarare än DNA. Det var ju en debattfråga under 1900-talets första hälft.

Påståendet om vegetabiliska proteiner handlar om enskilda vegetailiers begränsade innehåll av vissa essentiella aminosyror. Exempelvis innehåller vete relativt lite av aminosyran lysin, som då blir begränsande. Eftersom utbudet idag är mycket bredare så är detta i princip ett teoretiskt problem.

Washingtons trätänder kände jag igen också. Tänkte att det kanske var så. :)

Gugge sa...

Man inser att man håller på att bli gammal när man väl minns hur det var att kunna se sliprarna (?) fara förbi genom tågtoaletterna.

Men kanske "ner på marken" vore en bättre beskrivning av hur de fungerade.

Kopplingen till "rakt ut i luften" ger mig en något konstig bild av dassens konstruktion ...

Hexmaster sa...

Hur gammal ska man vara för att minnas molnen nere i flygplans-holken? :-) (Jag minns också slipers-flimret nedom ringen. Liksom vattenflaskan. Om de gick i tid har jag ingen aning om.)

Protein-DNA kollade jag runt men hittade inte det jag hade förväntat mig om uppfattningen vart utbredd och aktuell idag. Låter lite, tja, avancerad - vet man vad proteiner är så vet man vad DNA är. Tänker jag mig.

Anonym sa...

Sensemaker: Det där med tänder köpta från slavar låter lite konstigt. Om han ägde slavar borde han väl inte behöva köpa deras tänder - han ägde dom ju redan?

Carl H sa...

Att man inte ska stoppa metall i mikro trodde jag att alla "visste". Själv visste jag det extra bra efter den började blixtra när jag råkade sätta in en tekopp med en sked i. Hehe

Den med judiskt sex har jag sett på en del amerikanska tv-serier där de skämtat om företeelsen. I ett avsnitt av Simma Lugnt Larry så försöker Larry rätt komiskt sig på att göra ett tygstycke för detta ändamål, men faller platt.

George Washington Carver och Thomas Crapper har jag hört om flera gånger i engelskspråkiga sammanhang. Likväl älskar amerikarna också att ge foletymologier som utgår ifrån väldigt långsökta akronymer med. Ett typiskt amerikanskt faktoidskapande.

Hexmaster sa...

Bevarade GW-löständer (han hade flera) har varit av elfenben från elefant eller flodhäst. Löständer av människotänder har förekommit i historien, kanske även på hans tid, men om han hade några sådana så hittar jag dem inte just nu. Detaljen att de skulle kommit från hans egna slavar låter en smula för tacksam, jag ställer mig skeptisk till den tillsvidare. ;-) Lösgaddar i trä har verkligen använts men varför de kopplats ihop med just Washington kan man fråga sig.

Anonym sa...

"Sensemaker: Det där med tänder köpta från slavar låter lite konstigt. Om han ägde slavar borde han väl inte behöva köpa deras tänder - han ägde dom ju redan?"

Det var rätt vanligt i alla fall i plantagernas USA att man lät slavar ha viss privategendom och att man gav dem betalt för någon sorts extraordinarie arbete.

Att släppa till friska tänder till husbonden var väl att betrakta som extraordinärt och Washington tyckte att han för skams skulle måste betala för det och be om det på formellt frivillig basis. Washington tycks ha brytt sig om att försöka vara rättvis och var även bekymrad över hur saker och ting såg ut i andra människors ögon.

I discovery-programmet där jag hörde om detta sa man uttryckligen att Washington köpt dem av sina slavar.

Sensemaker

Anonym sa...

"Löständer av människotänder har förekommit i historien, kanske även på hans tid, men om han hade några sådana så hittar jag dem inte just nu. Detaljen att de skulle kommit från hans egna slavar låter en smula för tacksam, jag ställer mig skeptisk till den tillsvidare. ;-)"

Hur letade du egentligen? Jag hittade info med en vanlig googling och wikipedia påstår att flodhästbetartänderna hade människotänder i sig.

Den här sidan påstår att George Washington hade löständer av bland annat människotänder -ej specificerat varifrån.

http://www.dentistry.com/treatments/dentures/george-washingtons-false-teeth

Den här sidan

http://www.ucd.ie/amerstud/archives/Morgan.htm

påstår att Mary V. Thompson har forskat fram att George Washington 1784 köpte tänder av ospecificerade negrer.

Sedan såg jag det som sagt på Discovery (eller möjligtvis Viasat History) -ett entimmesprogram om George Washington's hälsa och den tidens läkekonst.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Ibland mer, ibland mindre. Du har rätt: "As a result of Mary V. Thompson's assiduous research, we now know that in 1784 George Washington purchased nine teeth at 13 shillings and sixpence apiece from several unnamed 'Negroes.'"

Anonym sa...

Jag tror att jag läste om Washingtons många uppsättningar löständer läste jag i "Tystnadens historia och andra essäer" av Peter Englund i kapitlet, "Tandborstens historia".

Sensemaker

Anonym sa...

Om koreanska fläktdöden: http://en.wikipedia.org/wiki/Fan_death

Mycket märklig grej...

Lena Synnerholm sa...

Till Sensemaker: Jo, det känner jag igen.

Lena Synnerholm sa...

Att stoppa in metall i en mikrovågsugn, skadar inte själva ugnen. Däremot kan det skada saker, som man samtidigt mikrar. Min mamma stoppade en gång in bacon, tillsammans med aluminiumfolie. Följden blev att baconet tog eld. (Fanns det inte en gång ett punkband, som hette ”Fläsket Brinner”?) Så att ha metall i en mikrovågsugn, är ingen särskilt bra idé. Om det inte är gjort för syftet, förstås.

Flygtoaletter har förstås aldrig fungerat, som tågtoaletter en gång gjorde. Däremot fungerar spolningen, på ett lite speciellt sätt. Man använder en kombination, av vatten och undertryck. Det kan få vissa att tro, att äckligheterna lämnar flygplanet helt. Det gör dom förstås inte: dom hamnar i stället i en tank. Det händer förstås, att sådana tankar läcker. Men dom töms inte avsiktligt under färd, som vissa människor tror. Kanske har myten uppstått genom association, som lett till fel slutsatser. Flygplan har ju vissa likheter i from, med en del fågelarter; och fåglar skitar som bekant ner. Sådana felaktiga associationer, kan gå åt andra hållet också. Det finns en leksaksfågel i trä bevarad, från det gamla Egypten, som råkar lika ett modern leksaksflygplan. Folk har misstagit det för en modell, av ett verkligt flygplan. Vilket förstås är en efterhandskonstruktion.

Tore Kullgren sa...

Myten om hamp-papper verkar vara ett inlägg i drogdebatten. Det skulle möjligen vara anmärkningsvärt om en stats konstitution är skrivet på papper av en växt som samma stat lägger enorma resurser på att bekämpa.

Lena Synnerholm sa...

Saker förändras förstås med tiden. På 1700-talet var det fult acceptabelt, att använda växten på olika sätt. George Washington rökte själv hasch, som smärtstillande medicin. På den tiden hade man ännu inte insett, hur skadligt det var. Än idag finns det folk som hävdar, att det skulle vara praktiskt taget riskfritt. Men folk är inte vid sina sinnens fulla bruk, när dom är höga på cannabis. Därmed utsätter dom sej själva, liksom andra för risker. Det finns även industrihampa idag, fast den går inte att röka. Det var en svensk knarkare för några år sedan, som försökte bli hög på den. Det gick förstås inte, viket han anförde som skäl, för att inte fällas för narkotikabrott. Det tycket jag var ett bra argument.

Anonym sa...

Jag har läst att George Washington använde laudanum som smärtstillande. Det är ett opiumbaserat ämne. Detta står bland annat i wikipedia (fast det var inte där jag läste det först). Det där med hasch var nytt. Har du någon källa?

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Jag kommer tyvärr inte ihåg, varifrån jag fått det. Det är fullt möjligt, att George Washingtons haschmissbruk, bara är en skröna. Någon som har något bra argument, för eller emot?

Anonym sa...

Rörande löständerna skriver Peter Englund på sidan 159 i samlingen "Tystnadens historia och andra essäer" i kapitlet "Tandborstens historia":

"Visserligen hade han inte mindre än fyra uppsättningar löständer. (En bestod av människotänder, de andra var tillverkade i guld, elfenben och en flodhästbete.)Problemet var bara att de dels blev missfärgade, dels inte passade vidare bra..."

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Jo, jag har läst det där. Jag har till och med ett signerat exemplar, av boken ifråga. Det jag undrar över är, om George Washington rökte hasch. Det finns dom som påstår det, men det kan vara en skröna. Någon som råkar veta?

Den faktoida pilgrimsutstyrseln, verkar vara en blandning av drag, från flera senare epoker. Att djupt religiösa går klädda i svart, kan vara från mytskaparnas samtid (1800-talet). Stora spännen var moderna på 1700-talet. Men jag tvivlar på att någonsin används, så mycket som utstyrseln ger sken av. Höga hattar kan dom ursprungliga pilgrimerna, mycket väl ha haft. Fast den modell som folk föreställer sej, blev modern flera årtionden senare. Om den någonsin varit det, det vill säga.

Idén om sex genom ett hål i lakandet, började tydligen som ett skämt. Tyvärr är det inte alla som fattar, att det bara är på skoj. Jag tror det är en drift med den extrema prydhet, som en del med liknande åsikter visar. Fast dom är förmodligen kristna fundamentalister, snarare än ultraortodoxa judar. Dessutom var det som sagt bara ett skämt.

Minou sa...

Det där med dinosaurier som samtida med människan är MYCKET vanligt förekommande i USA pga kreationismens starka ställning:
Gud skapade alla varelser under skapelsens sex dagar, och dinosaurierna fanns alltså med samtidigt som Adam och Eva och dog sedan troligen ut i den stora floden.
..fast det är ju konstigt om Noa skulle ta med flera exemplar av varje art, för att trygga deras fortlevnad, att alla dinosaurier tog slut...

Lena Synnerholm sa...

En del hävdar att dinosaurierna, dog ut kort efter Syndafloden. Det är naturligtvis en bortförklaring. I själva verket var det minst 60 miljoner år, innan den första människan föddes. Att folk går på kreationism, måste bero på avsaknad, av kritiskt tänkande. Men dom argument en del använder, får mej verkligen att undra.

Lena Synnerholm sa...

Igår läste jag en artikel i DN, om hjänskador på grund av haschmissbruk (http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/cannabis-gor-dig-kanslomassigt-urholkad). George Washington verkar lite väl omdömmesfull, för att ha haft haschrökning som vana. Det är ett bra arument emot. Någon som har fler argument?

Lena Synnerholm sa...

Nu vet jag att det inte finns belägg för, att George Washington skulle ha rökt hasch. Det har jag läst här:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_misconceptions_about_illegal_drugs#George_Washington_smoked_cannabis