2011-02-14

Lördagsfråga: Kungliga kattdjur


  1. "Tempel 1" i mayastaden Tikal kallas också för Den stora jaguarens tempel efter en bild man funnit med en kung som sitter på en jaguartron.
  2. En engelsk florin från 1300-talet, ett misslyckat försök av Edward III att etablera en internationell valuta. Den kallas även "dubbel-leopard" efter de två s.k. leoparder som flankerar kungen; med heraldiska leoparder avses i princip lejon med ansiktet vänt framåt. Det går tillbaka på en medeltida uppfattning att leoparder var korsningar mellan lejon och pantrar.
  3. 6 november = Gustav II Adolfs-bakelser i Göteborg med omnejd. (Datumgränsen är, såvitt jag vet, tror och hoppas, stenhård.) Kungen kunde hyllas som "Lejonet från Norden" som skulle rädda protestanterna; jag har inte fått kläm på om det var någon faktisk gammal legend eller ren propaganda.
  4. Panzerkampfwagen VI Tiger II, även betecknad Königstiger - ofta översatt till "kungstiger" på flera språk, men det är helt enkelt tyska för det som på svenska kallas bengalisk tiger. Dundrade in 1944 och bromsade väl in sammanbrottet något.
Demonkungen pazuzu satte båda frågorna. Måhända underlättade de ledtrådar som andra fixade. Gott lagarbete, uppgiften löst. :-)

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där med Lejonet från norden är tydligen en översättning av "Der Löwe von Mitternacht" egentligen "Lejonet från midnatten" som skulle vara en gammal profetia. Varifrån profetian skulle komma har jag inte funnit ut. Jag har för mig jag läste Peter Englund nämna den som en del av obskurantismen i "ofredsår" och nämner att protestantiska sidan använde den för sin propaganda.

Sensemaker