2011-02-11

Stenansikten


Den här har ni sett förut. På Faktoider: Gubben i Mars om inte annat. Ett vanligt berg som belyst i en viss vinkel verkligen ser ut som ett ansikte. Den gav upphov till många reaktioner - en del blev så imponerade att de fortfarande vägrar att inse faktum.


Man kan bara tänka sig hur tongångarna gått om någon Mars-sond skickat hem en sån här bild. När jag först bläddrade förbi den så tänkte jag att det var en hyllning till Amerikas urinnevånare, i stil med Crazy Horse Memorial. För den finns på Jorden, närmare bestämt i Alberta, Kanada. Men det är faktiskt också en naturformation, som belyst i en viss vinkel verkligen ser ut som ett konstverk.


I detta fallet har vi möjlighet att ta reda på hur det "egentligen" ser ut. Hade satellitbilden i Google Earth tagits några timmar tidigare eller senare hade kanske Badland's Guardian aldrig blivit fångad på bild. Men nu blev den det, och fåtölj-resenären Lynn Hickox upptäckte den. "Hörluren" är en oljekälla, sladden vägen dit. Så enkelt var det.

Som exempel på så kallad pareidoli, något som ser ut som något annat än det är, är det alldeles briljant.


Wikipedia: Badland's Guardian; Pareidolia

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker mig se ett ansikte ovanpå 'indianens' huvud också. Även det en vänsterprofil, men denna gång av hin håle?

/Anonymast

Hexmaster sa...

Klart Hin Håle är en vänsterprofil. ;-) Men så blir när den pareidoliska blicken drar igång. Rätt vad det är ser man Jesus i mackor osv.