2011-02-04

Messiers lista

Charles Messier var en fransk astronom på 1700-talet. Han var särskilt intresserad av kometer och upptäckte flera nya (13 enligt engelska Wikipedia, 20 enligt franska).

Under sina kometjakter irriterades Messier av ett antal objekt på himlen. De påminde om kometer men var det uppenbarligen inte, eftersom de inte rörde på sig. Han och hans medhjälpare Pierre Méchain sammanställde en lista med dem. Den kunde han sedan stämma av med när han upptäckte något kometliknande, så han slapp att gå på samma nitar om och om igen.


Idag verkar ingen vara särskilt intresserad av någon av de kometer Messier var så stolt över. Däremot har listan på irriterande icke-kometer gjort hans namn odödligt.


För de utgör stjärnhopar, nebulosor och galaxer. De är inte minst amatörastronomernas favoriter eftersom de är lätta att hitta även med enkel utrustning, en del rentav med blotta ögat. Med bättre prylar kan man få riktigt fina bilder.


Här är till exempel M31, även känd som Andromeda-galaxen; La belle nébuleuse de la ceinture d'Andromède, en forme du fuseau som beskrivningen i den oillustrerade originallistan ovan inleds.


Wikipedia: List of Messier objects
Original Messier Catalog of 1781

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Sammanställdes inte katalogen av dom, för andra kometjägare också? Annars hade den väl inte blivit tryckt?