2011-01-29

Lördagsfråga: Tre med en fjärde

9 kommentarer:

Pölsa Dum sa...

Nu var det både en teckning och en dramatiserad barnbok på menyn, så med sådana passande ämnen vore det väl tusiken på lång stång om inte jag bleve först med att hänga in just dem:

Högerspalten visar Sandeman's Port varumärkesfigur och Loranga, Masarin och Dartanjang från Teater i Hagas uppsättning, och med starkvin och läsk kanske pekande på något dryckestema måhända det finns buteljer att förknippa också med branthus och hominidskalle.

Joakim sa...

Fel slutsats, men jag hade aldrig klarat det utan dina identifikationer! Vi koncentrerar oss på den tredje karaktären, Dartanjang. Det är han som är "en fjärde".

Sandemans gör Port(hos).
Ardi hittades i Aramis.
Och byggnaden har väl då någon koppling till Athos, men exakt vad den är knäcker jag inte. Ser inte precis ut som ett gammalt grekiskt tempel...

Anonym sa...

Klostret är Agiou Dionysiou, just på Athos.

Pölsa Dum sa...

Åh, jag mitt Dum-as!

Dödskallar är ju ganska lika varandra, så det tog ett par googlingar innan jag med säkerhet kunde säga "Alas, poor Ardi!" Hon är mycket riktigt uppgrävd i Aramis och därefter known from Afar, för att låna ordvits från www.macroevolution.net/ardipithecus-ramidus, där kraniebilden finns att beskåda.

Att huset sedan låg just på Athos och att min förhastade slutsats var ett rejält halk i dike kom jag på när Joakim redan hade fått fram rätt svar.

Det var lyckat att kunna bidra till lösningen iallafall: en för alla, alla för en, eller :)?

Lena Synnerholm sa...

”Pölsan Dum”, din länk funkar inte! Jag provade både med, och utan ”htm” på slutet. Jo, jag tänkte på ”http://”!

Är det inte lite märkligt, att dom ursprungliga tre musketörerna, har grekiskklingande namn? Deras elev D'Artigan, har däremot ett typiskt franskt namn. Ska dom inte vara fransmän allihopa, precis som författaren?

Lena Synnerholm sa...

Okej, en av dom har det latinskt namn. Min poäng är att dom tre musketörernas namn, inte är typiskt franska. Vet man varför det är så?

Pölsa Dum sa...

Gör så här då, Lena:

Sök på sajtnamnet så hittar du huvudsidan, och där klickar du på Human evolution så står du strax öga mot ögonhåla med Ardi.

Anders H sa...

Lena, de tre första musketörerna har alla pseudonymer för att dölja sina riktiga namn. Skyddad identitet helt enkelt.

Andreas E sa...

Athos riktiga namn var greve Olivier d'Athos de la Fère. Porthos var baron du Vallon de Bracieux de Pierrefonds, men hans äkta förnamn avslöjas aldrig. Aramis heter René d'Aramis de Vannes (född René d'Herblay).

Allt lätt hittat med fem sekunders googling. Lena, du är bra slö ibland. :-)