2011-01-28

Ingenjör Rossis luftslott

Kall fusion är ingen ny idé. Men våren 1989 hamnade den på löpsedlarna, sedan två finurliga amerikaner löst världens energiproblem. Fantastiskt! Sannerligen - om det hade fungerat. Det gjorde det inte. Istället blev begreppet ett skämt. I det pseudovetenskapliga arkivet hittar man kall fusion i lådan mellan alkemi och antigravitation; inte teoretiskt omöjlig, men lockande för dilettanter och charlataner.

För när tanken väl väckts på allvar så var den alldeles för bra för att dö ut.


För en tid sedan kungjorde italienarna Andrea Rossi (t.v.) och Sergio Focardi att de löst problemet. En makalös manick visades upp (foliegrejen) som producerade betydligt mer energi än vad som matades in. Hur den fungerar har vi ännu inte fått reda på. Det är nämligen en företagshemlighet, eftersom ett stort företag - enligt uppgift - ska serietillverka underverket. Okej.

Ny Teknik: Kall fusion - nu ska den vara klar för produktion

Journal of Nuclear Physics - Alls ingen "journal" utan en blogg där Rossi och Focardi skriver om sina försök med kall fusion.

Nu är detta inte den första fantastiska energilösning som Andrea Rossi tagit fram.


På 1970-talet presenterade han uppfinningen Sceicco della Brianza, "Brianzas shejk" - läs oljeshejk (Brianza ligger i Lombardiet). För den kunde nämligen förvandla sopor till olja. Fantastiskt!

Nu är tekniken i sig inte så magisk som man kan tro. Termisk depolymerisation går ut på att man med högt tryck och hög temperatur bryter ner långa organiska molekyler till enklare kolväteföreningar. Typ: Fyll på din tändare med potatisskal. I USA finns en anläggning som planeras omvandla 200 ton avfall från kalkonslakt till 500 fat olja om dagen. Även om det låter prima så har man hittills inte fått kvalité eller ekonomi i det.

Rossi lyckades åtminstone med det finansiella - på sätt och vis. Företaget Petroldragon fick till att börja med stora rubriker i italiensk press, även om "inga journalister, politiker eller forskare gjorde några noggranna analyser av uppfinningens faktiska möjligheter" (Wikipedia). Men investerare dök upp. Fina rapporter förevisades, löften gavs, pengar överfördes.

Mot slutet av 1980-talet hade man köpt upp tiotusentals ton med sopor, som låg lite varstans och väntade på att transmuteras till svart guld. Så småningom tröttnade miljömyndigheterna. 1990 drogs Petroldragons tillstånd för sophantering in. Företaget fick lägga ner verksamheten. 150 anställda blev arbetslösa. Investeringarna gick upp i rök - summan 50 miljarder lire nämns. (Har inte räknat på vad det motsvarar idag.)

Nu var sophanteringen inte det enda problemet (detaljerna är komplicerade, men man kan konstatera att om shejken funkat hälften så bra som man uppgav hade allt sådant varit ett icke-problem). Rossi åtalades för skattebrott och pengatvätt, sammanlagt 56 punkter. Uppemot 17 års fängelse hägrade.

Nu blev det inte så illa. Han frikändes (enligt hans egen uppgift) på de allra flesta punkterna, och straffet för de övriga motsvarade den tid han suttit häktad. I december 1996 flyttade han till USA, "utan en lire på fickan". Han fick snart jobb på en firma som försökte utvinna energi ur biomassa.

På en punkt har Rossi hittills fått fel. På sin hemsida skriver han om l'enorme campagna mediatica che distrugge irrimediabilmente l'immagine sia di Andrea Rossi, "den enorma mediakampanjen som oåterkalleligt förstört hans rykte". För när han och Focardis försök med kall fusion uppmärksammats har historien om Petroldragon hittills sällan nämnts.


Wikipedia (it.): Petroldragon

"Ingenjör Andrea Rossis biografi med historien om Petroldragon och Omar-gruppen" (på italienska):
ingandrearossi.com

5 kommentarer:

Bertil Nilsson sa...

Hade Rossi haft på fötterna hade han lugnt kunnat visa upp sin apparat i all dess glans utan hemlighetsmakeri. Nästa dag hade han blivit förklarad som mänsklighetens hjälte med den största bedriften sedan människan lärde sig kontrollera elden och han hade kunnat leva en guldkantad tillvaro resten av sitt liv, med eller utan patent.

Hemlighetsmakeriet skriker ut sanningen, Rossi har inget alls på fötterna, det är en bluff.

Bertil Nilsson sa...

Finns numera anledning att vara lite mer återhållsam med negativismen....hahaha.....nu har Rossi kört apparaten en andra gång, denna gång har professor Levi kollat under isoleringen och i elektroniklådan (efter ev. dolt batteri eller annat fuffens - funnit nada)och därefter övervakat apparaten under 18 timmar då den kontinuerligt producerade 15 kW i form av varmvatten. Professor Levi kan inte se annat än att det sker en okänd process i lådan och han kan utesluta att den är kemisk. Återstår nukleär, på något sätt....vi vet säkert om ett år. Tills dess, lycka till Rossi.

Anonym sa...

Passa på att fråga Rossi imorgon!
http://energycatalyzer.blogspot.com/2011/03/ny-teknik-ask-andrea-rossi-about.html
mvh MN

Anonym sa...

Och nu i början av juni 2011 står det tämligen klart att detta verkligen fungerar. Flera erkända fysikforskare har bekräftat att det verkligen rör sig om en kärnreaktion vid rumstemperatur. En större provanläggning startar snart upp i Aten.

Anonym sa...

många ggr undrar jag hur det kommer sej att så många blir lurade på tex .blocket med olika bluff annonser , men tja det är nog bara så enkelt att vissa går på allt . och var är nu då rossi med sin fantastiska manick ??