2011-01-10

Lördagsfråga: Iliaden


  1. Zlatan i AFC Ajax tröja. Amsterdam-laget fick namn efter den trojanske hjälten som enligt källorna dog för egen hand, alltså obesegrad.
  2. Laokoon och hans söner, en liten episod i trojanska kriget i en oförglömlig dramatisering: Han varnade trojanerna för att ta in den där trähästen, varpå någon gud på grekernas sida skickade stora ormar att ha ihjäl honom. Buden varierar, men så var också trojanska kriget omskrivet av många fler än Homeros. Notera att högerarmen saknas, den hittades långt senare. Statyns historia vet vi faktiskt inte så mycket bestämt om.
  3. En gargouille med utsikt över Paris. Ingen koppling till den trojanske prinsen Paris, som blandades in i en gudomlig konflikt som ledde till trojanska kriget.
  4. Homer, som Homeros heter på engelska.
Följdaktligen Iliaden. Som Ole Bull satte en bråkdels sekund före Magnus, som dock satte Lakoon. Det får därmed bli en delad förstaplats, för första gången (om jag inte minns fel, vilket jag säkert gör).


Uppdaterat: Nu ännu bättre stavat! Utan minsta baktanke. Tack Joakim. Korrekta Iliaden spöar lätt Illiaden i en Google-fight.

1 kommentar:

Joakim sa...

Med tanke på "en bråkdels sekund" - loggas sekunderna någonstans så du kan se dem? Här på bloggen publiceras ju bara timmar och minuter (samt av någon anledning sekundsiffran :00 för alla kommentarer).

Bonusfråga: Jag utgår från att det är med full avsikt som du stavar Illiaden med två L här. Den stavningen är ju långt ifrån ovanlig på Google (även om ett L dominerar stort), men har du mer information om förhållandet mellan varianterna?