2010-04-05

Lördagsfråga: H. P. Lovecraft


  1. Providence, Rhode Island. Här föddes och dog Howard Phillips L., och levde också en stor del av sitt liv.
  2. Robert E. Howard var en av många skribenter som bidrog till Lovecrafts säregna Cthulhu Mythos. Hans mest kända skapelse är dock Conan, barbaren.
  3. Frederick A. Lovecraft, teaterchef m.m., var en välkänd man i New York-societén när han 1893 begick självmord och blev samtalsämnet för dagen. (Denna gubbe fick bli denna omgångens extra svår-googlade ledtråd.)
  4. Cuon alpinus kallas asiatisk vildhund på svenska, dhole på engelska. De har veterligen ingen koppling till de dholes som är gigantiska mask-liknande odjur i HP:s Mythos.
Ledtråden "skrivet i stjärnorna" syftade på frasen The Stars Are Right. Ty när tiden är inne och stjärnorna "står rätt" på himlavalvet så kommer det att bli ett jäkla liv, enligt diverse cthulhoida texter.

3 kommentarer:

Magister sa...

Frederick Lovecraft var en ganska naera slaekting till Howard Phillips Lovecraft (kusin till hans pappa, vill jag minnas).

Magister sa...

Det boer paapekas att "dholes" beror paa att August Derleth inte kunde laesa Lovecrafts handstil. Det korrekta ordet aer "bholes", och saa staar det i alla de korrigerade texterna.

Lena Synnerholm sa...

Bra att du skriver "aa", "ae" och "oe"! Det är alldeles för många, som bara låter prickarna falla.