2010-04-07

Femtusen böcker i fickan

Så entusiasterna kan berätta att en enda läsplatta kan rymma uppåt 5000 böcker. Vilket onekligen är imponerande, men vem går runt på stan eller åker på semester med 5000 böcker som man sedan zappar sig fram genom? Analogin håller inte.

- Peter Englund, Att vara ständig: Om läsplattor 1

När Englund påpekar att en viss liknelse mellan mp3-spelare och läsplattor inte håller, så är min reaktion den motsatta: jag är just en sådan person som mer än gärna småbläddrar i tusentals volymer, och inte skulle ha något emot att kunna göra det lite när och var som helst. Och eftersom nästan alla intressanta böcker ändå finns på Gutenberg så är vissa argument som kanske framförts irrelevanta.

Eller kanske Wikipedia in extenso? (Finns det?)

Sen finns det några andra argument för eller emot. Inget av dem är lika intressant - tycker jag - som det ovan. Helhetsintrycket är blandat; inte minst beroende på det rätt saftiga priset. Men men.

Det kan nämnas att herr Englund förvisso inte är någon reaktionär teknofob. Han är, och nu har jag inte dubbelkollat, den förste i akademien som bloggat, haft hemsida, och skrivit dataspel. Jag är säker på att han har ett avspänt nyktert förhållande till ting som läsplattor.

Se även uppföljaren Om läsplattor 2.

7 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Jag visste att han skrivt OM datorspel, men har han verkligen skrivit spel?

Mjömark sa...

Wikipedia finns i bokform. http://images.google.se/images?q=wikipedia+printed&um=1&ie=UTF-8&ei=VJC8S8zNMJvYmwPp_cWtCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCkQsAQwAw

Lena Synnerholm sa...

Ursäkta, men kan man verkligen använda en så tjock bok? Eller är den bara ett kuriosum?

Mjömark sa...

Det är nog mer att betrakta som ett konstprojekt, än som en praktisk produkt.

Hexmaster sa...

Lena - jag tar tillbaka, det var brädspel jag tänkte på. Av den komplicerade strategiska sort som gör sig väl på datorer, men dock analoga. Hittar minispelet "Lesnaja" med andra och "Holowcyn, Battle of the Moscow road" ensam.

Boardgeek: Lesnaja, September 29, 1708

Wikipedia i nedladdningsbar form är jag fortfarande nyfiken på. Gärna om det går att få smidigare än den bitvis omogna teknik som PE beskriver.

Lena Synnerholm sa...

Jag tänkte först att spelen, skulle kuna vara av en namne. Är du säker på att spelen har gjorts, historikern Peter Englund?

Hexmaster sa...

Ja, det är jag säker på.