2009-07-09

När framtiden var cyber

There was astro, then techno, Now, cyber is the prefix that means "the future".
 - Newsweek 5 juli 1993

Så sant, så sant. På 80-talet kom science fiction-genren cyberpunk, med begrepp som cyberspace (Cyber var bl.a. ett datormärke), böcker som William Gibsons Neuromancer lästes av några (relativt) få som kunde svänga sig med sådana begrepp och känna sig moderna och progressiva (för att ta ett annat begrepp som kommit ur modet).

Men så 1992 ungefär, samtidigt med webben förresten, började ordet plötsligt användas i alla möjliga sammanhang i alla möjliga medier, som en etikett som tydligt angav "framtid". Den språktidning från 1994 där jag hittade citatet ovan listar en fantastisk mängd sammansättningar. Ordet blev också snabbt en utsliten kliché. Efter år 2000 har det använts ännu mindre än före 1990 – känns det åtminstone som. 

4 kommentarer:

femfemman sa...

Så olika man ser på ord, när man inte känner till betydelsen. Min betydelse av cyber har alltid varit den fisiskt onåbara massa som alla datainfo/kommunikation innebär .... De blir svårt att tänka om!

Hexmaster sa...

Själva ordet kommer från cybernetik som myntades 1948, om studiet av "styrsystem" som till exempel robotar. Det kommer i sin tur från grekiskans kybernetes = styrman, och är f.ö. samma ord som government.

Men från cyberpunk och framåt har ordet haft en bra luddig betydelse. "Data, fast häftigare" - ungefär så.

Lena Synnerholm sa...

Webben startades faktiskt 1991. Uppfinnaren var en fysiker på Cern, som tröttnat på e-post. Jag tror han heter Tim i förnamn, men efternamnet kommer jag inte ihåg.

Jag gillar inte ordet ”progressiv”. Länge var det enda ”progressiva” jag hört talas om, så kallad ”progressiv musik”. Den hade ofta en stämning, som var missnöjd på gränsen till klagande. Så jag trodde att ordet ”progressiv”, stod för den sinnestämningen. Nu vet jag att det betyder ”framåtsträvande”, men ordet har fortfarande en dålig klang.

Lena Synnerholm sa...

Okej, mannen som startade Webben, heter Tim Berners-Lee. Så nu vet ni det.