2009-07-28

Nazi-TV


De olympiska spelen i Berlin 1936 var de första som sändes i TV. Detta uppmärksammdes givetvis av myndigheterna som den innovation det var, och programmet gavs som synes ut på fyra språk.

From these initial stages of television in broadcasting and telephony, there is growing up a cultural development that promises to be of unsuspected importance of the progress of mankind.

Offentliga TV-apparater fanns på vissa platser, och fanns även att köpa för konsumenter som hade lust och råd. I en artikel från 1935 nämns att en TV "of really any practical value" gick för 3500 mark eller $1400, vilket man kunde få två-tre nya bilar för. (En snik-variant för 600 mark fanns visst också, vilken haken nu var.)

Själv kommer jag inte förbi den, som jag tycker, anakronism ett hakkors på ett TV-program utgör. Som en kontrafaktisk spekulation "om Tyskland vunnit kriget".


TV History: 1936 German (Berlin) Olympics

3 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Det är ingen anakronism, det bara känns så!

Tore Kullgren sa...

Filmen "Kontakt" ger ett intressant perspektiv.

Lena Synnerholm sa...

Tja, jag har läst om den. Tack vare det råkar jag vet, att Nazi-OS sändes i teve. Annars skulle jag nog ha blivit misstänksam, sär jag såg programhäftet (boken?) med hakkors.