2009-07-14

Tabloid


Första hjälpen för: polarexpeditionen (med polarbilen?), flygturen, bergsbestigningen, kriget, och inte minst flodturen med kanoten full med kannibaler. Sür akva et rabatta!

Liksom en faktoid är något som ser ut som ett faktum (lat. factum + gr. -oid) så är en tabloid något som ser ut som en ... tablett.

Varumärket registrerades 1884 av läkemedelsfirma Burroughs Wellcome & Co. Det utgjordes av medicin i form av små, hårda tabletter. Ordet om företeelsen är förresten nästan lika gammalt i svenskan (äldsta belägg 1899). Ursprungligen betyder det bord, därav de tabletter som är dukar.

Även om tabloid-tabletterna inte var allra först så hade medicin dittills oftast varit i form av pulver eller piller som trillades för hand. Det komprimerade skicket inspirerade till liknelser lite varstans, till exempel tidningar som levererade nyheter i komprimerat, snabbläst skick (alla som suttit med lite äldre tidningar vet att dessa kunde brodera ut texten något alldeles enastående, med sidospår, associationer, relevanta som irrelevanta detaljer in absurdum, som funnes det inga begränsningar alls i form av trycksvärta, spaltmeter eller läsarens tid, som vore journalist och redaktör avlönade per ord, vilket kanske är vad det hela gick ut på, kanske inte). Dessa tidningar kom att kallas tabloid-press.

Ännu senare kom begreppet att syfta på pappersformatet (där en sida är ungefär som en A3). En del tidningar som ges ut i tabloid-format men som inte vill förknippas med i synnerhet vissa delar av tabloidpressen ("Aliens abducted my hamster!") föredrar att kalla formatet compact. Jag vet inte om detta begrepp har någon motsvarighet på svenska.


Wikipedia: Tabloid
Etymology online: tabloid
SAOB: tablett

7 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Vad betyder "sür akva et rabatta"?

Ole Bull sa...

Lena. Kolla svaret på lördagsfrågan.
Nyårsklockorna på transpiranto.

Lena Synnerholm sa...

Förlåt, skrev det innan jag hittade det själv.

Ole Bull sa...

Så är det ofta

Sofia sa...

Sådan här kunskap älskar jag att besitta, och jag är verkligen typen som skulle kunna dra upp det här på ett dinner-party. Tack för att du berikar mitt liv! :D

(Och jag har försökt formulera mig så att jag inte låter sarkastisk, men det går verkligen inte. Jag tror att min generation har förstört sarkasmen för evigt..)

Hexmaster sa...

Varsego. :-) Helt utan sarkasmer. Som jag bestämt tror nyttjades även på Kung Orres tid, för att sprida ännu lite kunskap. ;-)

Lena Synnerholm sa...

Vad menar du med ”på kung Orres tid”? För flera hundra år sedan, eller?