2009-07-05

Jubilanter

I år fyller ju Charles Darwin 200. Eller, skulle ha fyllt. On the Origin of Species, boken om "den bästa idé någon någonsin haft"*, fyller definitivt 150. Och just så mycket skulle även Verner von Heidenstam ha fyllt, närmare bestämt imorgon.

Dessutom lyckades den store geografen Alexander von Humboldt att pricka in detta märkesår för att lida av. Liksom Washington Irving, som nog bidragit mest till att utmåla Columbus som en hjälte mot förstockade platt-jordingar, opieätaren Thomas de Quincey, och Wilhelm Grimm, den ene av de bröderna Grimm som dels gjort sig odödliga för de sagor de bevarade för eftervärlden, dels för sitt språkforskande.

En särskild faktoid tårta kan planeten Vulcan få - inte den som Spock kom från, utan den som en amatör-astronom just detta år trodde sig ha upptäckt innanför Merkurius bana.

Uppdaterat: Skymningspressen uppmärksammar dagens jubilar i Till Verner på 150-årsdagen. Oväntat bra, men väntat illa att man förutsätter att han hyllade "det nya tyska Norden". Läs om VvH:s påstådda tyskvänlighet här.


Wikipedia: 1859

* Kanske något överdrivet? Nja. Tja. Kanske inte.

2 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Varför kallas Thomas de Quincey för "opieätare"? Är det kanske ett dåtida engelskt sätt att markera, att han faktiskt missbrukade opium?

Hexmaster sa...

Det var vad han kallade sig själv, Thomas de Quincey, eftersom det var det han var.