2009-04-01

Femettor och femfemmor

Femetta: Fullträff. Ursprungligen från skytte där femringad måltavla används. [ Uppdaterat: Eller kanske poängräkning i speedway? Eller måhända något helt annat..? ]

Femfemma: Idiot. Ursprungligen efter 1864 års strafflag, där 5 kap. 5 § kungör att sådana inte får straffas. Lagen avskaffades 1965, uttrycket har levt kvar lite längre än så.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Är du säker på femettan?
Den alternativa förklaringen på http://sv.wikipedia.org/wiki/Femetta med motorcykeltävlingar har jag alltid trott var ursprunget - där förstår man ju varför det heter som det gör.

Anonym sa...

De former av skytte jag har ägnat mig åt så är det en tioetta som gäller. Inne i 10'an finns en lite mindre ring markerad som är tioettan. Används främst då det är riktigt jämt i en tävling.

MVH

Hans

Anonym sa...

Illustrerat här:

http://www.canaxa.se/store/viewItem.asp?idProduct=73

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Nej, jag är inte säker på femettan. Det enda jag är säker på är att man aldrig kan vara säker i etyomologi, förrän man kollat riktigt ordentligt. Vilket jag inte gjort. Och SAOB lämnar här ingen hjälp, vad jag kan se. Intressant!

Anonym sa...

Sen har vi sinkadus, fem och två, som är ett tärningskast.

Andreas1974 sa...

Svensk Skyttetidskrift ger belägg för att femetta 1900-05-04 handlade om måltavlan i skytte. Med den tidpunkten i åtanke utesluts betydelsen i speedway från att vara kandidat till upphovet.
https://tidningar.kb.se/3251745/1900-05-04/edition/171255/part/1/page/4/?q=femetta&sort=asc