2009-01-27

Microsoft goes New Age

Bilder från CES 2009, en branschmässa för hem-elektronik (Consumer Electronics Show).Underförstått: Windows Home Server ger "positiv chi". Inte för att jag har en aning om vad chi av vilken sort som helst är, men att det är den positiva sorten man får av Windows Home Server hade jag nog inte gissat. Tji fick jag.Utan att vara en expert på feng shui (heller), så har jag bestämt för mig att en förutsättning är att man har det ordnat, rent, uppstädat och så (jämför "organization" ovan). Windows Home Server?"Help your family grow"? Ah - hm - nu lovar de väl ändå lite mer än vad de kan hålla. Sen kanske jag är överkänslig, men punkten som fattas ger inget vidare språkligt intryck. Eller skall det likna någon sorts dikt..?


Källa: EDN, Brian's Brain: Pictures at an exhibition #3

8 kommentarer:

Kurt sa...

Fast det kanske är så att den här chi:n är någon form av evighetsmaskin som driver datorn utan att man behöver tillföra elektricitet?

Hexmaster sa...

Inte enligt den tredje bilden.

Hittade däremot en definition som inte verkar helt irrelevant:
"In Odinani, the Igbo People believe that each person has their own personal spiritual assistant or guardian called Chi, appointed to them before and at the time of their birth and remains with them for the rest of their life on Earth." - You go in, you don't come out. Som i databranschen.

WP: Igbo

Anna Forss sa...

Lysande kampanj. Diggar när företag vågar sticka ut hakan lite, detta är väl kanske inte som när ikea satsade på homosexuella par i sina annonser, men ändå

embla sa...

Borde det inte vara http://en.wikipedia.org/wiki/Qi (som uttalas likadant) som man egentligen avser? Det är en troligen ganska välkänd filosofisk likväl som religiös världsföreställning; den fulländande principen (li), och dess underordnade delprinciper, blir till konkret verklighet genom det partikulära och felbara konkreta qi (som också ses som en kraft, det är lite svårt att greppa).

För att förklara lite utförligare: det som är li är principen för hur en företeelse är ordnad eller fungerar i naturen. Människor har människans li, apor har apors li, och tillsammans ingår _både_ människans fulla li och apornas fulla li, tillsammans med hästens osv, i däggdjurens li. Hela (inte bara det som generellt är specifikt för gruppen däggdjur) däggdjurens li ingår tillsammans med insekters och reptilers osv li i djurs li. Liksom köksredskapens li ingår i verktygens, osv osv.

Vore allting endast li, existerade det dock bara principer, och inget kunde heller bli fel. För den konkreta och individuella existensen världen består i, med unika stenar, apor och människor, krävs alltså något annat. Detta andra är qi, någon sorts kraft som alltså utgör den individuella existensen. Så långt som jag har förstått, dvs. :)

(Qi transkriberas också enligt uppslagsordet på Wikipedia som "ch'i" med en annan transkribering).

Johan Andersson sa...

Apropå "home server" och helping families grow:
Mommy, why is there a server in the house?

"Tom O'Connor, PhD., LMFT, has devoted his therapy practice to helping families grow..."

Apropå negativ shi(t) och "home server" och helping families grow:
Mommy, why is My Home Server on fire?

Hexmaster sa...

embla: qi och li (chili?) påminner mig om Platon och kanske Aristoteles?

Johan: En data-barnbok? På tiden!

Johan Andersson sa...

Hexmaster: Ja, barnbok i det datavetenskapliga ämnet.
Nu verkar tyvärr www.lava.se nerlagd, men här är ett par axplock inklusive dess parodi "Max Objektorienterar" men även en sida från "Mommy, why is there a server in the house?":
The Anders Norås Guide to Weird Computer Science

Johan Andersson sa...

Btw, så finner ni allt skön marknadsföringsmaterial kring "Microsoft Home Server" på http://www.stayathomeserver.com/

Inklusive få.. fäng tji..shu.. shuri.. ja, den där tji-kampanjen i alla fall samt mommy boken.