2009-01-17

Lördagsfråga: Astounding


Vilken - hm - epokgörande upptäckt kungjordes i denna tidskrift?

(Lördagsfrågorna brukar vara relativt svår-googlade. Denna gång gör jag ett undantag.)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Scientologin !!!

Anonym sa...

Från wikipedia:

Det var i Astounding Science Fiction som L. Ron Hubbard i maj 1950 publicerade artikeln Dianetics som sedan kom att utvecklas till boken Dianetik: Den moderna vetenskapen om mental hälsa, vilken i sin tur utvecklades till Scientologi

Rolf sa...

Visst är det början till Dianeticen han började med här i detta nummer av denna tidning. Tänkte ge ett tips på en bok som inte har med dianeticen att göra men som är skriven av L. Ron Hubbard. "Återkomst till morgondagen". utgiven i USA 1954 men på svenska vad jag vet senast 1974 av dåvarande science fiction förlaget Delta i Bromma. En bok som påverkade mig till en lång tid som sf-fan. Jag minns att Delta förlag gav ut ca tre sf böcker i månaden i bokklubbsutskick under början av 70-talet förlagets redaktör hette Sam J Lundwall. Jag köpte nästan alla men sålde allt senare, tyvärr.

Hexmaster sa...

Dianetics, som sagt. Hade ni det i huvet?

Rolf: Jag har länge funderat på att läsa något av LRH:s sf-alster. Är han bra, kass, eller mittemellan? Antar att det svåraste är att läsa honom med neutrala glasögon. :-P

Rolf sa...

Den bok jag rekommenderade skrev han innan han utarbetat sin scientologi. Jag hade ingen anning om att han utvecklat en sådan när jag läste den boken. Den är garanterat ren fiction och har inget med dianetiken eller som det senare hette scientologin att göra. Jag har försökt läsa boken Dianetic för att förstå scietologin men klarade det inte det var inget för mig.
Boken "Återkomst till morgondagen" handlar om en tidsresa i ljusets hastighet och dess följder för besättningen. Den är mycket bra och jag rekommenderar den starkt. Den är en sf-klassiker. L Ron Hubbard var en mycket bra science fictionförfattare. Att han sedan förvirrades in i grubblerier som resulterade i en egenkombinerad religion som fick genomslagskraft är en helt annan historia.
Boken jag skrev om finns troligen bara att få tag på i dag på svenska på bibliotek eller antikvariat. Jag har bara läst denna av honom. Men det är en bok man inte glömmer när man läst den. Rekommenderar den starkt.

Johan A sa...

Grubblerier... Hans samtida författarkolleger berättar om att han funderade på om det inte vore lukrativt att starta sin egen religion. Inga förvirrade grubblerier över det.

Rolf sa...

Johan Det visste jag inte. Men att starta en religion för att tjäna pengar på andra människors sökande var inte vad jag trott. Jag trodde han hade fått något slag av uppenbarelse inte att han medvetet hittade på något för att tjäna pengar.

Hexmaster sa...

Sådana "för bra för att vara sant"-citat är ofta det; men detta verkar vara ett undantag:

"If you want to get rich, you start a religion."

- Med många varianter, men alla med uppgivande av källa; på Wikiquote: L. Ron Hubbard.