2009-01-19

Lördagsfråga: A new science of the mind


Jajamen, det var i maj-numret 1950 av tidningen Astounding Science Fiction som L. Ron Hubbard för första gången lät en större läsekrets få en aning om vad han gick och grunnade på. Redaktören John W. Campbell var en tidig tillskyndare, menade att artikeln var en av de viktigaste som någonsin publicerats, och förutspådde ett fredspris till LRH.

Tidningens tema var alltså inte kvasipsykologi, bli-en-bättre-människa-jox eller dylikt, utan vanlig sf; skönlitterära berättelser av varierande klurighetsgrad, spännande underhållning, sånt. Det finns många scientologer som tycker att Hubbards produktion i genren är spännande läsning, eftersom de där kan känna igen rätt mycket av det som återkommer i hans scientologiska verk; "This just never ceases to boggle my mind", som en av mina källor formulerar detta verkligt otroliga faktum. Astounding, rentav.

Fantastic Reviews Blog: A. S. F. May 1950
Stephen A. Kent, The Creation of 'Religious' Scientology


Ytterligare ett tämligen otroligt faktum, åtminstone för undertecknad, är detta: I ASF från april 1950, alltså numret innan, finns en berättelse "U-Turn" av Duncan H. Munro. Den innehåller det första kända belägget för påståendet, att det finns en kinesisk förbannelse som lyder "må du leva i intressanta tider". Dessa två nummer av tidningen är de absolut enda jag någonsin haft anledning att intressera mig för. Hur go e den?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Google Books digitaliserar ju konstant gammal litteratur, vilket gör att man nu kan hitta äldre förekomster än vad man kunde för bara några månader sedan. Genom att söka på
"May you live in interesting times" date:0-1950
på Google Books hittar man nu ett belägg från 1921, i en brittisk parlamentsdebatt.

Hexmaster sa...

Ah! :-D Titta vad en enda simpel sökning kan göra. På ett ställe som jag mycket väl kände till men inte kommit på att använda för just det syftet... Detta får grävas i. Tackar!