2009-01-26

Lördagsfråga: Messerschmitt


Professorn var Wilhelm Emil "Willy" Messerschmitt, flygplanskonstruktören. Här till höger i bild; de övriga är Hanna Reitsch, en av Tysklands främsta testpiloter, och kollegan Alexander Lippisch. Messerschmitts konstruktion Bf 109 (där Bf = Bayerische Flugzeugwerke) var tredje rikets viktigaste militärplan, tillverkades i tiotusentals exemplar, och pryder, via en språklig omväg som jag antar låter stendum på tyska, hemsidan www.faktoider.nu:



När ämnet ändå är på tal: Messerschmitt kommer från "knivsmed".

10 kommentarer:

Anonym sa...

Min gissning var annars, att det skulle betyda ”mästarsmed”. Vad menar du språklig omväg?

Hexmaster sa...

Mästare heter Meister. Som i Jäger-, eller Hexen-. Och smed heter egentligen Schmeid, men jag gissar att det är samma ord som schmitt.

Den språkliga omvägen består i att man kallar en besserwisser för messerschmitt. Åtminstone på svenska. Därav den dekorativa Me Bf-109:an. :-)

Anonym sa...

Antar att du råkat kasta om två bokstäver (lätt hänt).

Smed heter "schmied" på modern tyska. "Schmeid" (som du skrev) är ett ganska ovanligt och lite ålderdomligt ord, men det betyder typ "smide", dvs smidda saker.

På medeltida tyska hette smed "smid" eller "smit"

Hexmaster sa...

Schmied, jawohl. Var lite osäker på messer, det betyder väl bara kniv och inte svärd el.dyl.

Det kan även nämnas om Willy Messerschmitt att hans Me 262 "Schwalbe" var världens första jetplan i bruk (eller något ditåt iaf). Ett häftigt plan med ett märkligt öde.

Anonym sa...

Messer betyder bara kniv, men det finns svärdstyper som kallas "großmesser" eller "hiebmesser" (som ser ut ungefär som en stor machete eller kroksabel fast med ordentlig parerstång och ofta med en extra "pinne" som sticker ut åt höger över knogarna). Dessa var populära "bondevapen" (och även verktyg, bra för att röja sly och liknande) men räknades inte som svärd utan som knivar eftersom hjalten var av knivtyp (greppet består av två träbitar nitade på var sin sida om tången) räknades det tekniskt som en kniv. Lättare för en bysmed att hamra ihop, och inte omgivet av lika mycket restriktioner som ett "riktigt" svärd.

Anonym sa...

Det passar så underbart väl att gnälla på felstavningar och komma med onödiga utläggningar om sidoämnen på just den här tråden, tycker jag :-)

Anonym sa...

Hanna, till vänster på bilden lyckades tillsammans med Ritter von Greim landa en Fischler-Storch mitt på Unter den Linden i slutet av april 1945. De hade kommit för att flyga ut Adolf ur det brinnande Berlin. Så blev det inte men hon överlevde kriget och dog inte förrän 1979.

Hon var för övrigt den enda kvinna som tilldelades järnkorset under kriget.

Anonym sa...

Apropå järnkors, vad krävdes egentligen för att få ett?

Hexmaster sa...

Hm, hittar inga detaljerade instruktioner. På WP nämns att en viss "inflation" inträffade under första världskriget då betydligt fler kors delades ut än tidigare.

http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Cross

Inte för att jag vet hur precisa man brukar vara i dessa sammanhang. Det är nog få utmärkelser som är lika enkla som Purple Heart (= sårade eller dödade i militär tjänst).

Martin sa...

"Douglas kan allt. Han är en sån där Messerschmitt."
"'Besserwisser' heter det!"
"Ja, där hör du."