2008-09-12

Metro-koll

Metro den 11 september 2008.
Först ett möjligt missförstånd (hos den som läser):

Vandalisering i Örebro gör att organisationen Läkare utan gränser nu tvingas ta bort ljudaffischer över hela landet, bland annat i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala och Umeå.
Det låter ju helt förfärligt. Men även om rätt många har kommit i kontakt med "ljudaffischerna", så kan upplägget kanske behöva förtydligas för övriga:
Den nya kampanjen består av 150 ljudlådor som från och med idag kommer att placeras ut i åtta städer runt om i Sverige. Lådorna kommer att finnas i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Uppsala, Umeå, Jönköping och Örebro. Från lådorna, som endast är försedda med en kortare text om varför man ska skänka pengar, hörs ljudet av till exempel en våldtagen tolvåring i Kongo-Kin­shasa, en brännskadad pappa i Sudan, en skottskadad åttaåring i Haiti och en blivande mamma i Somalia. Ljuden är inspelade av skådespelare.
 - Resumé: Kampanjen som vill tystas ner

Fast det konkreta skälet till att kampanjen lades ner var inte det uppenbara, utan att en sönderslagen låda i Örebro - låda med sladdar - orsakade ett bomblarm.

Sedan något misstänkt:
26 pärlor i restaurangostron
Bortsett från att staden Tyros i Libanon får sitt engelska namn Tyre i notisen, så blir jag lite misstänksam när det visar sig att kvinnan som hittade pärlorna är fru till restaurangens ägare. Amal och Raymond Salha hittade inte pärlorna i lunchen, utan bland de ostron (200, enl. uppgift) som de öppnade åt gästerna. Fin reklam.

Telegraph: Diner in Lebanon finds 26 pearls in her lunchtime oyster

Till sist något roligt:

- Fotbollsmässigt klarar vi oss hyggligt, men vi tappar under sista fjärdedelen.
Per Dahlman, tränare för Borrby IF, citeras. Med tanke på att laget ligger sist i division 5, och på 19 matcher skaffat sig en målskillnad på -89 (enl. samma källa), så måste den där sista fjärdedelen vara en alldeles enastående uppvisning i uselt fotbollsspel. (Sen kan man fundera över vilka andra aspekter än "fotbollsmässighet" som spelar in i sammanhanget. Ja ja.)


1 kommentar:

Swedishsax sa...

Den om ostronen är definitivt ett reklamtrick, och säger mer om The Telegraphs faktakoll än något annat (att Metro överhuvudtaget inte ägnar sig åt sådant torde näppeligen kunna kvalificera sig som någon nyhet).

Man kan fråga sig varför en restaurang skulle ödsla tid på att öppna 200 pärlostron åt sina gäster mitt i lunchrushen när de i stället kunde laga mat åt dem. En restaurang som serverade pärlostron vore nämligen en vädligt underlig inrättning, eftersom pärlostron inte går att äta.

Pärlostron går inte att äta, och ätliga ostron bär inte pärlor. De olika sorterna hör till olika biologiska ordningar, så de är inte ens särskilt nära släkt (art - släkte - familj - ordning). Man måste upp på klassnivå (musslor) för att de ska bli kusiner.

Det har jag sett på QI, så då är det sant. Och för säkerhets skull har jag även kollat upp det på Internet. :)