2008-09-08

Lördagsfråga: Hittebarns-inlämning


Som ole_bull svarade så är det en Baby Klappe, en anordning för inlämnande av barn. Trevligare och säkrare än att lägga dem i en korg utanför klosterdörren, eller hur man nu brukar framställa det. Och ännu bättre än det alternativ som fick Innocentius III att ca 1200 förpliktiga barnhem att installera dåtidens version av anordningen.

Bilden är f.ö. från Wikipedia, som i sin tur fått den från www.babyklappe.info som bygger och säljer dem. (Den turkiska sida ole_bull hittat - nyfiken hur? - hade hämtat den från WP.) Ordet som står efter Erste Baby är nog en ortsangivelse.

Svenska motsvarigheter känner jag inte till. Inte heller någon film, liksom huruvida folk lägger oönskade husdjur i dem. (Däremot finns en del att läsa på temat "Babyklappe für Tiere" m.m.) Dessutom: Att jag siktat in mig på tyska här beror bara på att jag hittat mycket om dem på det språket. Enligt WP är de ännu vanligare i Pakistan.


Wikipedia (eng.): Baby hatch

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tyskarna gör det igen helt enkelt.

Hexmaster sa...

Nja, Godwins lag verkar slå till igen; i Tyskland skall de första moderna ha inrättats så sent som 2000. Lagstiftning som förbjuder kvinnor att förlösas anonymt spelar in (har ingen aning om hur det fungerar där anonymitet är OK). Men företeelsen verkar idag vara avgjort mest använd i Pakistan där tusentals barn lämnats in sedan 1952.

En lista på länder med "baby hatches" finns i Wikipedia-artikeln; Indien, Sydafrika, Japan... Men flera har bara någon enstaka, och de verkar också nyttjas i mycket varierande grad.

Lena Synnerholm sa...

Jag tror det betyder, att dom inte behöver identifiera sej. Alltså visa ID-kort, patientbricka, eller liknande.