2008-08-24

Fel i framtiden

Blade Runner. Los Angeles, november 2019. Med s.k. replikanter, fabricerade "människor" som är nästan omöjliga att skilja från äkta vara; fordon som upphäver gravitationen (eller hur det nu fungerar); rymdkolonier.

Och ... Telefonkiosker.

Förklaring för kidsen: En offentlig betal-telefon. Har fått sitt namn efter den minimala byggnad som den ofta fanns i, men begreppet användes (om jag minns rätt?) även när sådan byggnad saknades, som i exemplet här. Dessutom är det som synes en bildtelefon, länge en stående favorit i framtids-visioner. Det var så självklart att man ville se den man pratade med, om det bara gick.

Det finns mer. I filmen förekommer några företagsnamn (reklam i bakgrunden) som senare fick kraftiga problem eller rentav upphörde, så till den grad att man pratade om en sorts "faraos förbannelse", Blade Runner curse: Pan-Am, Cuisinart, Bell  ... Ett annat exempel är en dåtida jätte i TV-spel, som idag i princip bara är ett namn utan koppling till det gamla företaget. Atari var säkert väldigt 2019 1982, men är säkert väldigt 1982 2019. [ Uppdaterat 2019: japp ]

En sak är säker: Det är inte lätt att sia, särskilt inte om framtiden.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/VideoPhone