2023-08-02

En artikel, två rubriker

- SvD 1 augusti 2023: Frontens larm: Svenskt pansar obrukbart eller Svenskt pansar hyllas: ”Ett av världens bästa”

Samma artikel, två rubriker. Först användes den till vänster. Några timmar senare ändrades till den till höger.

Måhända gjordes bytet efter påstötningar. För den första rubriken är gravt vilseledande. Om man läser artikeln – och vi vet att det är ett stort ”om” – så får man reda på att ”obrukbart” inte syftade på svenskt pansar i allmänhet utan på ett (1!) exemplar av Stridsfordon 90:

Bataljonchefen bekräftar för SvD att ett av brigadens Stridsfordon 90 slagits ut.

– Den tog en direktträff av en rysk stridsvagn och började brinna. Men alla i besättningen överlevde, säger han.

Det var ju tråkigt att den blev utslagen, men bra att alla överlevde. Vilket ju också är ett nog så gott betyg: Att fordon blir utslagna ibland är ofrånkomligt, men besättningen ska skyddas så långt det bara är möjligt. Folk är viktigare än plåt. (Många ryska/sovjetiska vagnar är så gjorda att de i liknande situationer ofta blir dödsfällor.)

Men det är ju något helt annat än att allt svenskt pansar skulle vara obrukbart. Och läser man artikeln, så får man också reda på att den helsvenska konstruktionen lovordas vitt och brett, även ute i förbanden (vilket inte hindrar att nackdelar uppmärksammas, eller att man har stridsvagnen Leopard högst upp på önskelistan). Så den högra rubriken är en mycket bättre sammanfattning av texten.

Den första rubriken var tekniskt sett korrekt – det rapporterades verkligen om ett utslaget pansarfordon. Men intrycket den gav gick rakt emot såväl fakta som artikeln. Sådant görs inte av slarv. Varför görs det då? (Obs: De som skrivit artiklarna sätter inte rubrikerna.) Här är det rutin att skylla på ”klick” … Som om ingen satte uppseväckande rubriker även på 1900-talet? Jag kan lika gärna tänka mig att vanlig journalistiskt tänk ligger bakom, när man sätter rubriker som ger maximal uppmärksamhet. Att luras utan att ljuga, helt enkelt. Och den konsten är äldre än sociala medier … Vilket i detta fallet var extra tråkigt eftersom det är en utmärkt artikel.

Men om Svenskan får minus för vilseledande rubrik, så får de plus för att de ändrade den. Sådan ödmjukhet – att erkänna när man gjort fel och vara beredd att göra rätt – är tyvärr inte så vanligt som man kunde önska.


2 kommentarer:

Anonym sa...

"vilket inte hindrar att nackdelar uppmärksammas, eller att man har stridsvagnen Leopard högst upp på önskelistan"

I synnerhet inte som Leopard 1 och 2 är tanks. Stridsfordon 90 är ett pansarskyttefordon. Mycket olika fordonstyper, olika uppgifter och helt annan prisklass (föreställer jag mig). Det finns nog inte ett pansarskyttefordon i världen som inte blivit utslaget av en direktträff av någon nu använd rysk stridsvagn. De byggs för att stå emot splitter och kanske handeldvapen kanske rent av ända upp till en tung kulspruta -sedan kan man ha reaktivt pansar som skydd mot granatgevär. Huvudbeväpningen på en stridsvagn kan bara en annan stridsvagn hoppas stå emot -och då vanligtvis bara frontalt. Som du skriver är det gott betyg att besättningen klarade sig. Pansarskyttefordon skall transportera infanterister, vilka räknas som passagerare, inte besättning, men då passagerare inte nämns får man förmoda att de redan stigit av då stridsfordonet slogs ut.

Ja, nog har man sett vilseledande rubriker långt innan "klick" var en grej -för att inte tala om löpsedlar. Det var faktiskt en lek som gick ut på att ta normala händelser och skapa ett bra löp av dem. Typ kungen på skidsemester åker snöskoter och får motorstopp. Tre hjälpsamma snubbar skjuter på och hjälper honom få igång fordonet. Ovillig att stanna när de nu efter viss möda fått igång fordonet måste han ge sig iväg innan han anser sig ha tackat ordentligt och tackar därför via sin presstalesman sina tre okända hjälpare. Löpet: "Tre okända män sköt på kungen".

Sensemaker

Anonym sa...

Tycker Sensemaker har en poäng, och skjutna kungar fick mig att skratta, eller Aï, je suis blessé. Min personliga teori är sommarvikarie.

Redan från Afghanistan föredrog sovjetiska soldater att sitta PÅ sina pansarskyttefordon.

MVH

Hans