2022-02-22

Krigets första offer

Visserligen har det rysk-ukrainska kriget pågått sedan 2014. Men nu höjdes temperaturen rejält.

I ett läge som detta går faktoid verksamhet – produktion och analys – på högvarv. Det skulle ta veckor att studera varje dygns produktion, från finurliga diplomatiska trekvartssanningar till de klumpigaste av lögner, vilket naturligtvis är poängen: Ljug så mycket att fi överbelastas.

När det finns mer än massor att ta del av blir det svårt att uppmärksamma det ena eller andra. Men det är det jag gör här – två tips av helt olika art, men båda med bäring på det rysk-ukrainska kriget:

1) På Bellingcat kan man ta del av analyser av olika sorters material, där det mest fascinerande är att man arbetar med material från öppna källor. Läs t ex om Radar Interference Tracker: A New Open Source Tool to Locate Active Military Radar Systems; den kom till användning under den ryska uppmarschen, och lär komma till användning den kommande tiden.

2) Med anledning av Putins påståenden om Ukrainas historia, skrev Timothy Snyder Kyiv's ancient normality (redux). Inte för att man behöver lögner att avfärda för att intressera sig för ett sådant ämne.Inga kommentarer: