2022-02-03

Femte och tredje hjulet

Än liknelsen då om femte hjulet under wagnen …

- Fäderneslandet 28 februari 1832

Liknelsen om det femte hjulet är som synes mycket äldre än bilar. Men liknelsen för något överflödigt, där det onödiga gärna får sticka ut och genera eller rentav vara till besvär, blev inte sämre när de självgående vagnarna dök upp. Och då spelade det ingen roll att trehjuliga automobiler inte var ovanliga.

… med skäl kunna betraktas såsom det tredje hjulet under kärran.

- Öresundsposten 23 april 1896

Begreppet "tredje hjulet" är av senare datum. Men även om motorbilar börjat uppmärksammas i slutet av 1800-talet så är det inte sådana det syftar på utan tvåhjuliga hästkärror, som var minst lika vanliga som fyrhjuliga.

- Johan Lundkvist i Svartvik, Medelpad, med häst och tvåhjulig kärra, sommaren 1921

Vilket är då det "rätta"? Eller "mest rätt"? Av historiken tycker jag svaret är självklart: Båda är gamla och väl etablerade, och båda går lika bra.

Sedan begreppen femte och tredje hjulet skapades har de också levt i harmoni med varann. I KB:s lägg med gamla som nya dagstidningar är "femte hjulet" ungefär fem gånger så vanligt som "tredje hjulet". En slagning i Göteborgs universitets korpus Korp, där fler moderna källor tagits med, är "tredje hjulet" tvärtom något vanligare. I ett sånt här sammanhang är det rutin att ta en titt på det mest inflytelserika utrikes språket, och intressant nog är third wheel klart vanligare i engelskan än fifth wheel (inräknat att det senare kan syfta på en teknisk lösning som nog är helt irrelevant i detta sammanhang). När "tredje hjulet" verkar bli allt vanligare så torde det bero på det engelska inflytandet.

- Sällskap med var sitt tredje hjul

De som använder uttrycket "tredje hjulet" idag tänker nog varken på hästkärror eller tvåhjuliga fordon (där ju trehjulingar och stödhjul varken är ovanliga eller konstiga) utan på folk. Ett par, fullt nöjda med att ha varandra till sällskap, får en ovälkommen tillökning i form av en tredje person, som kanske, kanske inte, så mycket som tänker tanken att hen (även om något säger mig att det oftast är en han) är oönskad av de övriga närvarande och inte bidrar till ökad trivsel och gemenskap, tvärtom. I det sammanhanget ligger talet tre nära till hands, det är det man fokuserar på. Och hjulet … Får hänga med ändå. Något ord behöver ju finnas där; varför inte "hjul"?

Fråga: Heter det att man är femte hjulet eller tredje hjulet när en person uppfattas som en för mycket i ett sällskap?
Svar: Det heter femte hjulet.

- Institutet för språk och folkminnen svarar självsäkert och, tycker jag, felaktigt (länk). För visst kan man använda begreppet "tredje hjulet", så som man gjort länge och väl.


- Bertha Benz var maka till Carl. Han var en av de viktigaste utvecklarna i bilens historia, hon hade bättre sinne för PR. Sommaren 1888 tog hon med de två sönerna på en utflykt på över tio mil som krossade alla rekord och blev vida uppmärksammad. Bilden torde vara tagen senare.

Att bilar mestadels är fyrhjuliga behöver inte påpekas men eftersom jag lagt in exempel på andra uppsättningar så … Inte en veteranbil men väl en nerskalad modell av en veteranbil, tillverkad ca 1970.