2022-02-21

Lördagsfråga 695: Fiktiva varumärken

  1. Pulp Fiction (1994) – Torpeden Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) lånar av Bretts sista måltid: En burgare från Big Kahuna, en hamburgerkedja med hawaiianskt stuk.
  2. Homer Simpson (skymtar t v) på visning i Duffs bryggerier. Observera det gemensamma röret för tre sorters Duff …
  3. Toy Story (1995) – Buzz Lightyear (t v) och Woody tar sig in på Pizza Planet på jakt efter ett rymdskepp eller Andys familj, beroende på vem av dem man frågar.
  4. Ghostbusters Afterlife (2021) – I snabbköpet får vi en påtaglig referens till den första filmen, när Stay Puft-marshmallows förvandlas till märkets maskot.

Big Kahuna, Duff, Pizza Planet och Stay Puft har gemensamt att varumärkena enbart finns i respektive "universum" – med undantag för att man naturligtvis smällt upp en Pizza Planet på Disneyland, att ölbryggare lite varstans satt Duff-etiketter på sina flaskor, med mera. En som sticker ut här är Quentin Tarantino; han har flera varumärken, i synnerhet Big Kahuna och cigarettmärket Red Apple, som återkommer i flera av hans filmer. Och även om pizzakedjan Pizza Planet kanske bara finns i Toy Story-filmerna, så kan man hålla utkik efter en gul pickup som i TS tjänstgör som pizzaleverantör; den lär finnas i deras samtliga långfilmer.

Den satte Tricky.


Inga kommentarer: