2021-10-19

SVT mångtabbar sig – med flit

Tortyr, brutala blodbad och allmän galenskap – genom historien har vissa rötägg till härskare plågat vanliga människor med vansinniga påhitt. I den här skruvade programserien hoppar Erik Ekstrand och två modiga försökskaniner in i historien - som den skulle kunnat gått till - och prövar att leva sida vid sida med några av världshistoriens ruskigaste regenter.

- SVT: Världens värsta kungar

Att programserien är "skruvad" kan förstås som att den är spexig så det börjar göra ont. Åtminstone för en vuxen. Fast målgruppen är barn; hur den tagits emot bland dem känner jag inte till.

Däremot känner jag till en gnutta om svensk 1600-talshistoria. Vilket verkar vara mer än skaparna av Världens värsta kungar gör.

Det första programmet handlar om Karl IX. Han blev kung 1604, visserligen efter att i praktiken ha styrt landet som riksföreståndare i några år. En sådan uppgift är förresten en typiskt petitess som jag inte tycker att man behöver belasta enkla framställningar med.

Då är det mer problematiskt att Karl IX framställs som Sveriges "allra vidrigaste monark" – mest för att formatet kräver det (själv skulle jag kanske sätta en slant på Karl Knutsson Bonde, om det nu går att tävla i grenen). Ett annat problem är bilder som den nedan. Svenskar, såväl kvinnor som män, som fälldes för häxeri brändes inte levande utan döda (med ett enda dokumenterat undantag) — det tycker jag vore värt att ta upp, eftersom den motsatta bilden är så vanlig. Eller det ökända vattenprovet, som dels inte innebar en säker död, dels inte tillämpades i det gamla Sverige (se bloggposten Häxprocessernas vattenprov).

Visserligen gör programmets ton det svårt att ta några uppgifter ö h t på allvar. Det skulle vara bitarna som denna: Inte med överspelande aktörer utan som text.

De svenska häxprocesserna tog fart år 1668 under Karl IX:s regering

I Sverige avrättades hundratals personer för häxeri fram till det sista fallet år 1704.

[Speaker] Karls grymhet blir starten på en hundraårig lång häxjakt …

Här blir det riktigt förvirrat. Vadå 1668? Då hade Karl IX varit död i 57 år. Det måste vara Karl XI man tänker på. Hans regering inträffade 1660–1697, och det var just 1668 som de stora, vansinnigaste häxprocesserna började, "den stora oredan" som man brukar syfta på när häxprocesserna kommer på tal – dock utan någon kunglig inblandning. Och inte går det ihop med den hundraåriga häxjakten som speakern nämner – den syftar uppenbarligen på perioden från Karl IX:s faktiska regering, som ju började 1604, fram till 1704.

Icke desto mindre har man blandat ihop IX och XI. Jämför här:


De svenska häxprocesserna tog fart år 1668 under Karl XI:s regering

I Sverige avrättades hundratals personer för häxeri fram till det sista fallet år 1704.

- Wikipedia: Häxprocesser i Sverige

Tips: Ska du citera är det bättre att klippa och klistra än att skriva av. Särskilt om du har problem med att skilja på "IX" och "XI".

Det ska poängteras att det inte är ett enstaka fel. Att Karl IX jagade häxor är en hörnsten i programmet, vilket helt enkelt saknar koppling till verkligheten. Felet måste ha gjorts vid ett tidigt tillfälle när programmet planerades, och sedan aldrig korrigerats.

Det krävs också något särskilt för att ett enkelt fel ska genomsyra ett helt program. Här har det krävts programmakare som varken kan svensk 1600-talshistoria, matematik eller grundläggande logik, och som framför allt passar sig för att lyssna på folk som innehar en eller flera av de saknade kompetenserna. I eftertexterna nämns visserligen en känd historiker som sakkunnig; men hans många invändningar ignorerades.

Att programserien är avsedd för barn gör inte det hela en smul bättre, tvärtom. För den målgruppen skulle mer arbete och noggrannhet behövas, absolut inte mindre. Att SVT inte tycker att deras tittare är värda mer än så här är häpnadsväckande.


Inga kommentarer: