2021-10-24

EPA- och A-traktorer

Sådana här "traktorer" har väl alla trafikanter legat bakom någon gång. De kallas ofta och oriktigt för EPA-traktorer. Den korrekta benämningen är A-traktorer. (Av någon anledning är de väldigt ofta Volvo-baserade. Patriotism, tillgänglighet, lätta att meka med?)

Detta är en EPA-traktor! Eller epatraktor, som man kunde skriva även när folk var mer begivna åt versala förkortningar än nu. För EPA är verkligen Enhetspris AB, Sveriges första kedja med lågprisvaruhus. Traktorerna var bilar som byggts om till faktiska jordbruksredskap, vilket ställde sig betydligt billigare än att köpa nya "riktiga" traktorer.

Ungefär 4.000 hemmagjorda traktorer, s. k. epatraktorer, äro nu i gång i lantbruket, omtalades det i en notis i gårdagens nummer. Då säkerligen många undra hur man tillverkar en epatraktor, har Namn och nytt vänt sig till en fackman, som givit följande signalement  på fordonet.

Man börjar med att köpa en utrangerad lastbil för ett par hundra kronor, denna kör man till en bysmed, som raskt plockar av lastflaket. Sedan kortar han kardanaxeln ett bra stycke, varefter bilens båda delar åter skarvas ihop. Då har man ett slags traktor som kan användas till att dra höskrindor och gödselvagnar och som utför det mesta av det som en häst i vanliga fall gör. Epatraktorn kan till och med brukas för harvning, men inte till plöjning, eftersom den har sina gamla, hala gummiringar i behåll. Att epatraktorn nu blir skattefri kommer i hög grad att öka dess popularitet.

- DN 26 november 1939

Jag gillar verkligen att den lokale mekanikern fortfarande kallas "bysmed" …

När började man med epatraktorer? Här finns lite olika besked. NE anger "början av andra världskriget". De tidningsbelägg jag hittat ligger lite tidigare än så. Wikipedia anger att de började byggas i slutet av 1920-talet – med NE angiven som källa … Om vi ignorerar Wikipedia så skulle jag placera dem strax före kriget, tills något annat visats. (Vad epatraktorer skulle ha kallats före 1930, då bolaget EPA bildades, är en öppen fråga.)

När slutade man med epatraktorer? Även om jag tvivlar på Wikipedia-artikelns uppgifter om dess början har jag inga skäl att tvivla på dess uppgifter om dess slut: På 1950-talet blev "riktiga" traktorer allt bättre och billigare, varför de enkla maskiner, som man inte ens kunde plöja med, användes mindre och mindre. Nyregistrering av epatraktorer upphörde 1975. Då hade A-traktorerna ("traktor klass A") tagit över. Att dessa än idag kan kallas epatraktorer tycker jag är ett fint exempel på att historia och historiska begrepp kan leva kvar lite varstans.


Wikipedia: EPA-traktor


Inga kommentarer: