2021-10-22

Quicklunch: Finare gustaviansk snabbmat

Quick-lunch på Rosenbad. Från och med i dag öppnas i Rosenbads fashionabla restaurang en amerikansk bar, från hvilken alla gängse drinks – och några till – serveras. Samtidigt börjar restaurangen servera små förträffliga quickluncher à 1 kr., bestående af smör och ost, en assiett kallskuret samt varmrätt. Denna servering äger rum kl. 11 f. m.–2 e. m.

- DN 9 juli 1907

Vad Rosenbad beträffar: Restaurangen öppnade i det tämligen nya huset 1904 och stängde 1956, varpå regeringen tog över. En hel del av restaurangens lokaler och annat finns bevarat, bl a Vita Matsalen, vilket hade varit intressant att se.

Men huvudämnet här är quicklunchen. Den norska kvikklunsj som är kexchoklad är väl bekant? Men Sverige har haft sina egna. Åtminstone från sekelskiftet 1900 fram till, på ett ungefär, andra världskriget (rubrikens "gustaviansk" syftar följdaktligen på V och ingen annan). De dök upp kort efter automatrestaurangerna (se bloggposten Automater: Snabbmat 1900) och var en sorts flottare kombination av automat och smörgåsbord: Man blev serverad och tilltalad och allt, men varmrätten stod på bordet inom tre minuter (enligt en källa) efter beställningen. Maten var nämligen färdiglagad eller nästintill.

Det framgår också, av lokalerna där quickluncher serverades liksom priserna, att målgruppen inte var de kontorister och daglönare som så småningom blev stammisar på automaterna, utan folk som stod åtminstone aningen högre på samhällets stege.

- En enklare variant på Kungsgatans Prag; SvD 8 december 1937

- Ännu under kriget serverades quickluncher på Rosenbad; SvD 2 januari 1940

I likhet med en del andra bloggposter här motiverades denna främst av att jag hittade mycket lite eller ingenting om quickluncher på de vanliga ställena. NE hade ingenting, varken SO eller SAOB hade med ordet, och när inte ens Familjeboken har med mer än så här:

Quick-lunch [kωi’k-], "hastigt mellanmål", lunch af färdiglagade rätter af sådan beskaffenhet, att de kunna snabbt förtäras.

- Nordisk Familjebok (1912): lunch

– så var det en lucka som helt enkelt måste fyllas.


1 kommentar:

MrArboc sa...

Då passa jag på att skryta med att jag inte bara sett Vita matsalen från insidan, utan även ätit där ett antal gånger. Innan Rosenbad stängdes tillfälligt för renovering huserade nämligen en av regeringskansliets personalrestauranger där. Någon personalrestaurang kommer inte finnas där när väl renoveringen är klar, annars hade du kunnat få följa med på en lunch som min gäst.

Men matsalen kommer garanterat finnas kvar, och antagligen i ett mer ursprungligt skick än då jag åt där senast, så möjligheten att se den kommer ju att finnas kvar!